Zelo preprosta sladica,ki bo navdušila ljubitelje citrusov in svežih okusov.
Recept vam bo še kako prišel prav, ko boste v stiski s časom ali prenapeti za pripravo zapletenih božičnih dobrot – gre namreč za enega od najpreprostejših receptov za torto z značilno prazničnim okusom in vonjem. Sladico lahko pripravite tudi vnaprej, saj je stara nekaj dni še boljša. Torta je sočna, gosta in zelo aromatična. Ker je brez glutena, vanjo lahko zagrizejo tudi celiakaši (pozor pri pripravi, sestavine ne smejo priti v stik z glutenom). Ob torti bodo uživali tudi tisti z alergijo na pšenico. Pozorni pa bodite pri sladkorju v prahu, ki mu velikokrat dodajo pšenični škrob.
Za testo:
- 4–5 klementin (375 gramov)
- 6 jajc
- 225 gramov sladkorja
- 250 gramov mletih mandljev
- 1 čajna žlička pecilnega praška
Za glazuro:
- sladkor v prahu
- limonin sok
- voda
Postopek:
- Klementine olupite, razdelite na krhlje in jih v ponvi z malo vode kuhajte dve uri. Nato jih odcedite, počakajte, da se ohladijo, potem pa jih prerežite na pol in odstranite pečke.
- Klementine na hitro obdelajte z mešalnikom ali zmečkajte na roko. Plinsko pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in namastite pekač premera 21 centimetrov.
- Nato imate dve možnosti: ali vse sestavine stresete v posodo in jih obdelate z mešalnikom ali delate po naslednjih korakih: najprej stepete jajca, ki jim postopoma dodajate sladkor, nato dodate mlete mandlje, dobro pomešate in na koncu dodate sok klementin.
- Pripravljeno zmes stresite v pekač in pecite približno eno uro – ali je testo pečeno, preizkusite z zobotrebcem, ki mora biti suh, ko ga izvečete iz testa. Testo prvih 20 minut pecite odkrito, nato pa 40 minut pokrito s folijo ali pekipapirjem, sicer bo po vrhu pretemno.
- Medtem ko se torta hladi, pripravite glazuro. Torto polijte s sirupom, ki ga zmešate iz sladkorja v prahu, limoninega soka in malo vode.
- Ohlajeno torto vzemite iz pekača. Ponudite jo lahko še isti dan, čeprav je naslednji dan še boljša.