Tartuf je pod zemljo skrit gomolj, ki nima nadzemnega dela in ga je mogoče najti le s posebno dresiranimi psi. Je prava kulinarična poslastica, izdelke iz njega, kot so olja, omake in namazi, ter cele konzervirane tartufe lahko kupimo tudi v naših trgovinah, sveže pa je mogoče nabaviti le v Istri. Območje tartufov se v hrvaški Istri razteza na severovzhodu od Buzeta in Lupoglava, na jugovzhodu ob reki Raši do območja Labina in na jugu do območja Pazina. Največ jih je v vlažnem Motovunskem gozdu ob reki Mirni.
Izbrane restavracije
Med številnimi gostinskimi objekti, ki v Istri ponujajo tartufe, je po ocenah poznavalcev 12 takih, ki zaradi kakovostnega serviranja, usklajevanja jedi iz tartufov z vini, poznavanja vseh vrst tartufov ter pripravljanja posebnih sezonskih menijev na osnovi tartufov izstopajo. V Bujah so trije – La Parenzana, Mulino in Malo selo, prav tako v Buzetu – restavracija Vrh, Toklarija in Stara oštarija. Mojstrsko znajo s tartufi v Bujah v restavraciji Rino, v Oprtalju v restavracijah Tončić in Zigante, v Starem podrumu v Momljanu, v Buščini v Umagu ter v restavracijah Mondo in Pod voltom v Motovunu.