Ste že nabrali kaj čemaža? Z njem popestrite kremno špargljevo juho.
Sestavine:
- 500 g špargljev
- 2 pesti čemaža
- 200 ml sladke smetane
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 ščepec sladkorja
- 3 jedilne žlice masla
- sol
- poper (sveže mleti)
- 1 l zelenjavne juhe ali vode od kuhanja špargljev
Priprava:
- Za špargljevo juho s čemažem olupimo stebla špargljev, tako da začnemo pri glavicah. Olupke špargljev 10 minut kuhamo v 1 litru slane vode, ki smo ji dodali ščepec sladkorja, nato pa jih odcedimo in še enkrat zavremo.
- Čemaževe liste splaknemo pod hladno vodo in jih grobo sesekljamo. Stebla špargljev narežemo na kose, konice špargljev pa 5 minut kuhamo v posodi skupaj s špargljevimi olupki, nato pa jih poberemo iz posode. Zdaj v posodo damo kose špargljev in čemaž ter kuhamo 12 minut. Tik pred koncem kuhanja dodamo smetano, odmaknemo s štedilnika in s pomočjo paličnega mešalnika spiriramo.
- Zmesi primešamo hladno maslo (v koščkih) in jo začinimo s soljo, poprom in z nekaj limoninega soka.
- Tik preden špargljevo juho s čemažem serviramo, ji dodamo konice špargljev.
Nasvet:
Gotovo špargljevo juho s čemažem okrasite s svežimi čemaževimi cvetovi. Za ta recept lahko uporabite tudi zelene šparglje, v tem primeru čas kuhanja skrajšajte na 6 minut.