Magazin
235 ogledov

Špargljeva juha s čemažem

špargljeva juha Blanka Kefer
Ste že nabrali kaj čemaža? Z njem popestrite kremno špargljevo juho.

Sestavine:

  • 500 g špargljev
  • 2 pesti čemaža
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 1 ščepec sladkorja
  • 3 jedilne žlice masla
  • sol
  • poper (sveže mleti)
  • 1 l zelenjavne juhe ali vode od kuhanja špargljev

Priprava:

  • Za špargljevo juho s čemažem olupimo stebla špargljev, tako da začnemo pri glavicah. Olupke špargljev 10 minut kuhamo v 1 litru slane vode, ki smo ji dodali ščepec sladkorja, nato pa jih odcedimo in še enkrat zavremo.
  • Čemaževe liste splaknemo pod hladno vodo in jih grobo sesekljamo. Stebla špargljev narežemo na kose, konice špargljev pa 5 minut kuhamo v posodi skupaj s špargljevimi olupki, nato pa jih poberemo iz posode. Zdaj v posodo damo kose špargljev in čemaž ter kuhamo 12 minut. Tik pred koncem kuhanja dodamo smetano, odmaknemo s štedilnika in s pomočjo paličnega mešalnika spiriramo.
  • Zmesi primešamo hladno maslo (v koščkih) in jo začinimo s soljo, poprom in z nekaj limoninega soka.
  • Tik preden špargljevo juho s čemažem serviramo, ji dodamo konice špargljev.

Nasvet:

Gotovo špargljevo juho s čemažem okrasite s svežimi čemaževimi cvetovi. Za ta recept lahko uporabite tudi zelene šparglje, v tem primeru čas kuhanja skrajšajte na 6 minut.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.