Magazin
32 ogledov

Skupaj nad otrokov stres

Povejte svojemu malemu, da ste mu vedno na razpolago, ko se bo odločil spregovor Žurnal24 main
Neka stvar, ki se vam zdi popolnoma nepomembna in obrobna, je lahko skozi otroške oči velik stres, ki ga doživlja zelo intenzivno. Spodaj je nekaj nasvetov, kako mu pomagati.
  • Zaupajte svojemu malčku, da ste opazili, da ga nekaj tare, na prijazen način, na primer kot opazko: "Si še vedno jezen zaradi tega, kar se je zgodilo v vrtcu?" in ne po načelu "No, daj, povej mi, kaj je pa zdaj narobe?" Ob pravem in empatičnem pristopu vam bo otrok zaupal več. Napeljite pogovor na to, kako se počuti, na primer: "Gotovo si bil žalosten po tem, gotovo te je prizadelo."
  • Pozorno poslušajte, izogibajte se očitkom in pridiganju o tem, kaj bi moral sicer narediti. Pustite mu, da spregovori, ko bo pripravljen, in ne postavljajte mu stalno vprašanj: "In kaj se je potem zgodilo? In potem?"
  • Če otrok noče spregovoriti, ga lahko morda spodbudite s tem, da mu zaupate, kaj se je vam zgodilo v otroštvu: kako vas je fant vlekel za kitke, se prijateljica ni želela pogovarjati z vami …
  • Svoje tehnike soočanja s stresom delite z otrokom: avtogeni trening, skupna telovadba, skupaj se smejta, obiščita otroško predstavo …
  • Pomagajte in usmerjajte ga do rešitve, ne pa je določiti, saj bo vaša pohvala in njegova zmaga nad problemom zanj tako še večja in bo pozitivno delovala na njegovo samozavest.
  • Šport sprosti hormone, ki zmanjšajo raven stresa. Vpišite ga na športni tečaj, ki mu je pisan na kožo, po njegovi želji. Tudi norenje po igrišču s svojimi vrstniki ima svoj čar. 
  • Pazite na prehrano: vitamini in minerali igrajo v stresnem času pomembno vlogo, prav tako spanec. Če malček ne more spati, se pred spanjem skupaj sprostita; poglejta risanko, film, skupaj popijta toplo mleko z medom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.