Testo obarvajte z barvili za hrano, uporabite pa lahko tudi začimbe: kurkumo za rumeno barvo, sladko papriko za rdečo ali kakav za rjavo. Dišave dodajte na koncu. Uporabite dišeče začimbe, kot je recimo cimet, dodate pa lahko tudi nekaj kapljic eteričnega olja. Če želite praznično obarvan plastelin, v testo na koncu vmešajte bleščice. Izdelek posušite na zraku ali v pečici.
Izdelava je zelo preprosta, otroci pa se bodo z njim še toliko raje igrali, če ga bodo naredili sami.
Potrebujete:
- 1 skodelico vode,
- 1 skodelico gladke moke,
- pol skodelice soli,
- 1 žličko vinskega kamna,
- 2 žlici rastlinskega olja,
- barve za hrano,
- eterična olja ali začimbe, če želite, da plastelin diši, in
- bleščice
Priprava
Zmešajte moko, sol in vinski kamen. Dodajte vročo vodo in žlički olja. Zmešajte in po potrebi še kratek čas kuhajte na malem ognju. Ko testo odstopi od stene posode, počakajte, da se ohladi, nato pa ga pregnetite in razdelite na več delov. Tako je pripravljeno za barvanje.
Domači plastelin zaprite v vrečko ali posodico, tako da bo na sobni temperaturi zdržal nekaj dni. Čez nekaj dni postane precej mehak, zato mu dodajte malo moke. Za daljšo obstojnost ga hranite v hladilniku.