Magazin
16877 ogledov

Šest minut stoječih ovacij za pokojnega Oliverja Dragojevića

Komemoracija v spomin Oliverju Dragojeviću Ivo Cagalj / Pixsell
V Hrvaškem narodnem gledališču v Splitu je bila danes komemoracija v spomin Oliverja Dragojevića.

Navzoča je bila njegova družina, prijatelji in sodelavci ter ves državni vrh Hrvaške, predsednica, predsednik vlade in predsednik sabora. 

Na komemoraciji, ki je trajala 45 minut, se je zvrstile njegovih pesmi, posnetkov, spregovorilo pa je tudi nekaj njegovih prijateljev, med njimi vidno ganjeni Gibonni, ki mu je drhtel glas, ko je pripovedoval o sliki Oliverja, ki se mu je vtisnila v spomin in na kateri je, kot pravi, vse. "Želel bi reči svojemu kapitanu," je dejal Gibonni in skoraj so ga premagale solze, "da je vse tako, kot mora biti in da je vse to morje samo zate."

"Ne glede na to, v katerega boga kdo verjame, danes vsi čutimo enako. Združeni smo v bolečini. Spomnim se leta 1991, ko smo delali pesem Moja domovina. Takoj smo se strinjali, naj jo Oliver začne in zaključi," je dejal Nikša Bratoš. 

Pesnik Jakša Fiamengo je dejal, da Oliver ostaja "v naših srcih, v vsakem od nas v tem mestu, Dalmaciji in na Hrvaškem". 

Po koncu spominske slovesnosti je vsa dvorana vstala in kakih šest minut stoje ploskala, nato pa je, se zdi, nekdo začel peti Oliverjevo pesem Verjemi v ljubezen in pela jo je vsa dvorana.

Komemoracijo je organizirala Hrvaška glasbena zveza v sodelovanju z vlado in ministrstvom za kulturo ter mestom Split.

Danes ob 18.50 bodo njegove posmrtne ostanke iz cerkve preko Rive prenesli do katamarana, ki ga bo odpeljal proti njegovi ljubljeni Veli Luki na Korčuli, kjer bo jutri ob 18. uri na pokopališču svetega Roka pogreb. Na poti do Korčule mu lastniki čolnov in ladij pripravljajo ganljivo slovo. 

Vlada je razglasila dan žalovanja, zastave na Hrvaškem so na pol droga. 

 

Oliver Dragojević Magazin Dragojević: To so o njem povedali bližnji sosedje

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.