Če ste si za kosilo zaželeli nekaj testeninskega in zapečenega v pečici, poskusite quiche s peresniki.
Sestavine:
za testo:
- 1 rumenjak
- sol
- 200 g moke
- 100 ml vode (mlačne)
- 3 jedilne žlice olja
za nadev:
- 3 mlade čebule
- 100 g sveže smetane
- 200 g šunke (kuhane)
- 300 g paradižnika
- 1 šop majarona
- moka (za delovno površino)
- 200 g peresnikov
- poper
- olje (za pekač)
- 150 g trdega sira
Priprava:
- Za kiš oz. quiche s peresniki zgnetemo moko, ščepec soli, mlačno vodo, olje in rumenjak v testo ter ga pustimo počivati 30 minut na sobni temperaturi.
- Peresnike skuhamo v osoljeni vodi po navodilih na embalaži. Vodo nato odlijemo, kuhane peresnike damo na stran. Paradižnike olupimo in narežemo na kocke. Očistimo mlado čebulo in jo z zelenim delom narežemo na obročke. Majaron speremo z vodo in ga na drobno nasekljamo. Šunko narežemo na kocke. Vse sestavine zmešamo s peresniki.
- Na pomokani površini razvaljamo testo v velikosti pekača s premerom 28 cm. Pekač namastimo, vanj položimo testo. Rob v višini 3 cm potegnemo navzgor. Pečico ogrejemo na 200°C.
- V mešanico peresnikov umešamo creme fraiche in sir, posolimo in popramo ter nadev nanesemo na testo.
- Kiš s peresniki pečemo približno 40 minut (na srednji višini, plinska pečica: stopnja 3), dokler ni zlato rjave barve.
Nasvet:
- Nekaj kuhanih peresnikov lahko damo na stran in jih nato, preden damo kiš s peresniki v pečico, uporabimo za dekoracijo. Peresnike položimo v obliki rože na nadev. Tako bo kiš s peresniki videti še bolj okusen.