Čeprav naše glavno mesto ne premore svojega vina, bo danes med 10. in 17. uro središče vinskega dogajanja. V starem mestnem jedru se bodo v sklopu Ljubljanske vinske poti že četrto leto predstavljali vinarji iz vse Slovenije. “Letos bo 87 stojnic, vinarji pa prihajajo iz vseh treh vinorodnih dežel (Podravja, Posavja in Primorske) ter iz vseh devetih okolišev,” pojasnjuje predstavnica organizatorja Tatjana Čop. Ponudniki bodo razporejeni po vinorodnih okoliših, s čimer bodo obiskovalci dobili občutek o ponudbi posameznih vinorodnih območjih.
Odpira sevniška gospoda
Letošnja prireditev se ne bo začela z blagoslovom vina kot doslej, ampak s prikazom, “kako sevniška gospoda pozdravljajo mlado vino” – baron in graščaki z gradu Sevnica bodo ob 10. uri pred mestno hišo v tradicionalni maniri pozdravila mlado vino. Novost je tudi predstavitev “mestnega podeželja” oziroma kmetij, ki so v območju Mestne občine Ljubljana.
Pituralke v merlotu
Letos je večji poudarek na kulinarični ponudbi, saj je znano, da se “vino bolje počuti v družbi hrane”. Tako se z degustacijo jagnjetine predstavlja Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, pokusili boste lahko specialitete, kot so tartufi, svoje dobrote pa bodo promovirali tudi Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi in številne gostilne s ponudbo, značilno za ta letni čas. Razstavljalci med drugim priporočajo domačo jelenovo salamo, prekmurski bograč, fuže s tartufi in pituralke, kuhane v merlotu. Vsake pol ure si bodo sledili tudi nastopi folklornih skupin, ki bodo prav tako kot vinarji in gostinci predstavljali kulturno dediščino različnih koncev Slovenije.