Škoda bi bilo, če špargljeve pite ne bi umestili na spomladanski jedilnik. Pa dober tek!
Sestavine:
Slano krhko testo:
Tatarski nadev:
- 200 g rikote
- 400 ml sladke smetane
- šop bazilike
- 4 jajca (velika)
- sol
- poper
- muškatni orešček
- šparglji (beli in zeleni)
Priprava:
- Za špargljevo pito najprej pripravimo testo.
- Maslo, moko in sladkor z roko zmešamo. Ko ni več vidnih kock masla, na pomokani delovni površini vgnetemo jajca. Če je masa presuha, dodamo nekaj jedilnih žlic vode, zavijemo v folijo in pustimo pol ure počivati v hladilniku.
- Za nadev zmešamo rikoto, grobo sesekljano baziliko, smetano in jajca ter začinimo s soljo, poprom in sveže nastrganim muškatnim oreščkom.
- Okrogel pekač namažemo z maslom in pomokamo, testo na tanko razvaljamo in damo v pekač. Na papirju za peko ga s fižolom od 15 do 20 minut slepo pečemo pri temperaturi 160 stopinj Celzija.
- Pečeno testo v pekaču ohladimo, nadevamo maso za nadev, šparglje pa olupimo, narežemo na koščke, porazdelimo po testu in od 20 do 25 minut pečemo pri 160 stopinjah Celzija.
- Preden špargljevo pito narežemo, jo pustimo, da se 10 minut hladi pri sobni temperaturi.