Magazin
27 ogledov

Peticija za razrešitev Danila Roškerja

Direktorja SNG Maribor Danila Roškerja podpisniki peticije obtožujejo, da jih je Žurnal24 main
Skupina "delavcev in sodelavcev" SNG Maribor od 8. novembra podpisuje peticijo, v kateri zahteva "takojšnjo razrešitev Danila Roškerja, direktorja Slovenskega narodnega gledališča Maribor".

Direktor naj bi po njihovem prepričanju "zavestno kršil" njihove pravice. Kot je med drugim zapisano v peticiji, ki so jo danes predstavili v Ljubljani, o tem priča tudi več sodb v delovnopravnih sporih, s katerimi je bilo odločeno v škodo SNG Maribor v času, ko SNG Maribor vodi Danilo Rošker.

Podpisniki v peticiji izražajo strah, ker so bili, kot navajajo, od direktorja deležni "različnih oblik ustrahovanja". Sara Trampuž, ki je peticijo predstavila, je še povedala, da podpisniki v razmerah socialne negotovosti ustvarjajo že več kot pet let, da so – čeprav opravljajo enake naloge kot stalno zaposleni – prikrajšani za pravice, ki izhajajo iz rednega delovnega razmerja.

SNG Maribor očitajo, da z njimi najpogosteje sklepa pogodbe za določen čas ali pa celo avtorske in druge pogodbe, ki jih nato brez kakršnihkoli jasnih kriterijev podaljša ali pa tudi ne. Merilo naj bi bilo po zagotovilih direktorja predvsem dobro opravljanje dela, vendar so podpisniki prepričani, da so tovrstne odločitve pogojene izključno z razlogi osebne narave.

Trampuževa je pojasnila, da se podpisniki peticije, katerih podpisi so tajni, sicer pa overjeni pri notarju, ne želijo izpostavljati. Na za to posebej sklicani novinarski konferenci na Društvu slovenskih pisateljev novinarji tako niso dobili odgovora, kolikšno je število podpisnikov, kakšna je podrobnejša vsebina domnevnih kršitev, ki naj bi bili povod za oblikovanje peticije, ali kaj so podpisniki storili, da bi se nesporazumi rešili v sami hiši. Peticija se bo, kot je navedla Trampuževa, podpisovala še do konca novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.