Pečenka Štefani je klasika, ki jo obožujejo otroci in odrasli. Ste jo sami že pripravljali?
Sestavine:
- 600 g mletega mesa (mešanega)
- 2 žemlji (stari (ne sveži))
- 1/8 l mleko
- 1 čebula
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 1 jajce
- 4 tanke rezine slanine
- kumina (cela)
- poper
- 2 jajci (trdo kuhani, za nadev)
- 1/4 l goveje juhe (za zalivanje)
- olje
Priprava:
- Za pečenko Štefani najprej stare žemlje narežemo na koščke in jih položimo v malo mleka. Medtem olupimo čebulo in jo narežemo na majhne kocke, popečemo v olju, da postekleni in odstavimo. Slanino narežemo na tanke trakove. Jajca v trdo skuhamo.
- Pečico segrejemo na 180°C. Žemlje dobro ožamemo in skupaj s čebulo, slanino in jajcem primešamo mletem mesu. Začinimo s soljo, poprom, kumino in ščepcem soli.
- Mesno zmes oblikujemo v daljši pravokotnik. Trdo kuhana jajca olupimo in jih položimo na sredino mletega mesa. Oblikujemo v pečenko, tako da so jajca na sredini zaprta.
- Mleto meso z jajci položimo v namaščen pekač in pečemo v predhodno ogreti pečici pribl. 1 uro. Da bo pečenka še bolj sočna, jo lahko med peko občasno zalijete z juho.
- Pečenka Štefani se odlično poda s krompirjevim pirejem ali praženim krompirjem.