Magazin
64 ogledov

Paprike na tisoč načinov

Privoščite si rumene, zelene in rdeče. Žurnal24 main
Paprike lahko uporabljate na tisoč in en način, saj poznamo vsaj toliko načinov uporabe, kot je sort paprik. Zato si jih privoščite. Vložene, polnjene, pečene ali kot prigrizke.

Paprike, ki sicer izhajajo iz Srednje Amerike, so sorodnice paradižnika, krompirja, jajčevcev in drugih rastlin, ki spadajo v družino razhudnikovk. Paprik je več vrst in nešteto sort, npr. feferoni so različica navadne paprike.

Pekoče paprike
Med pekočimi paprikami so najbolj izrazite paprike jalapeno, v ognjenosti pa so najbolj prepričljive paprike habanero. Toda vrhunska izkušnja ljubiteljev pekočih paprik ni pekoč občutek v ustih ampak občutek, da jim ostrina okusa vzame sapo.

Vitamini na kvadrat
Zrele paprike imajo na samem višku sezone veliko vitamina C, saj ga vsebujejo osemkrat toliko kot limone, ne manjka pa jim niti drugih vitaminov in rudnin, sploh močnih antioksidantov.
Zato paprike pripomorejo k čistejšemu ožilju, krepkejšemu srcu, pa tudi živahnejšemu delovanju jeter. Poleg tega učinkujejo razkuževalno in krepijo telesno odpornost, pomagajo pa tudi k bolj prehodnim dihalom. Ker so tako zdrave, mobilizirajo presnovo telesnih maščob in znižano raven holesterola v krvi.

Skutin namaz s papriko
Sestavine:

  • 1/2 kg skute
  • 1/4 kg zmletih sirovih ali pečenih paprik
  • 1 žličko drobno narezanih rožmarinovih listov
  • malo soli
  • 1 dl oljčnega olja

Priprava:
V skuto vmešajte paprike in rožmarin. Nato solite po okusu, prilijte deciliter oljčnega olja in dobro premešajte. Polna aroma namaza se razvije šele po nekaj urah. Namaz namesto na kruh, namažite na svež zelenjavo, narezano na paličice in na kose. Če ga še malo razredčite, ga uporabljajte za solatno polivko.
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.