Predstavljamo vam nekaj živil, ki bi jih bilo preprosto škoda vreči stran le zato, ker jim je pretekel rok uporabnosti. Pa naj bo to za nekaj dni ali pa celo za nekaj mesecev. Zbrali smo nekaj takšnih, ki so še varna za uživanje.
Kosmiči
Zaprti kosmiči so dobri več let, ko jih odprete, pa nekaj mesecev. Vseeno pa bodite pozorni na plesen. Če se ta pojavi, kosmiče vrzite v smeti.
Kruh
Tudi pri kruhu bodite pozorni na plesen. Če želite varčevati, priporočamo, da iz starega kruha naredite drobtine. Kruh narežite na koščke in ga sušite tri dni, nato ga zmeljite. Tako vam drobtin ne bo treba kupovati, star kruh pa ne bo romal v smeti.
Konzerve
Konzervirano hrano lahko uporabite tudi nekaj mesecev po preteku roka uporabnosti. Bodite pozorni, da konzerva ni napihnjena, saj je to pokazatelj, da je hrana v njej pokvarjena.
Sir
Če embalaže še niste odprli, je mehki sir lahko uporaben do dva tedna po preteku roka uporabnosti, parmezan pa eno leto.
Še dva namiga:
- V trgovini poglejte, ali ima izdelek, ki je bolj zadaj, daljši rok uporabnosti. Velikokrat trgovci te potisnejo nazaj, spredaj pa izpostavijo tiste, ki imajo krajši rok uporabnosti.
- Zanesite se na svoj nos, okus in videz. Če ne smrdi in je še vedno dobrega okusa, je hrana praviloma še vedno primerna za uživanje.