Naša tradicija nekako narekuje, da je tradicionalna velikonočna potica orehova. Mi se bomo tej tradiciji nekoliko uprli. Vseeno bomo pekli potico, saj ob največjem krščanskem prazniku ne sme manjkati na nobeni dobro obloženi mizi, a tokrat smo se odločili za pehtranovo. Tako sočno, sveže sladko, da se kar stopi v ustih in kliče po še enem kosu.
Sestavine
Testo
500 g bele moke
40 g svežega kvasa
60 g masla
80 g sladkorja
200 ml mleka
3 rumenjake
1 žlic. ruma
1 žličk. limonine lupine
1 pak. sladkorja bourbon vanilje
1 ščepec soli
Nadev
350 g pasirane skute
100 g sladkorja
20 g posušenih ali svežih pehtranovih listov
3 beljake
50 g masla
1 pak. sladkorja bourbon vanilje
100 g krušnih ali piškotnih drobtin
Navodila
Testo
1. Kvas z malo sladkorja raztopimo v manjši količini toplega mleka, posujemo z malo moke in pustimo vzhajati.
2. Medtem ko čakamo, da bo kvas vzhajal, moki dodamo sol in stopljeno maslo ter naredimo kašo. Nato dodamo vaniljev sladkor, rum, sladkor, limonino lupino, rumenjake in nazadnje še vzhajan kvas in preostalo mleko.
3. Dobro pregnetemo, vendar pazimo, da ne preveč. Testo mora biti gladko na površini in elastično znotraj. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno eno uro, oziroma toliko, da se volumen podvoji.
4. Testo še enkrat premesimo in ga razvaljamo po pomokani površini. Če bomo uporabili podolgovat pekač, ga razvaljamo na dolžino pekača, če pa bomo potico pekli v okroglem pekaču pa razvaljamo na dvakratno dolžino premera pekača.
Nadev
1. Za nadev zmešamo pasirano skuto, stepene beljake, stopljeno maslo in sladkor. Po potrebi dodamo drobtine ali zdrobljene piškote, da se nadev še bolje poveže.
2. Nadev namažemo po razvaljanem testu. Potresemo z narezanim pehtranom in potico trdo zavijemo. Model namažemo z maslom in posujemo z moko.
3. Potico nato nekajkrat prešpikamo z vilicami ali pletilko in jo pustimo vzhajati 20 minut na sobni temperaturi.
4. Pred peko jo premažemo z mešanico mleka in razžvrkljanih jajc. Pazimo, da z mazanjem ne zamašimo luknjic, ki smo jih naredili s prebadanjem.
5. Pečemo jo okoli 50 minut pri 180 °C. V kolikor se bojite, da bi se vaša pehtranova potica preveč zapekla, čez pekač položite papir za peko.
6. Potico pustimo, da se ohladi v pekaču. Najboljša je naslednjega dne. Preden ponudimo, potico posujemo s sladkorjem v prahu.
Ko je potica pripravljena, pa je čas za priprave na čarobni VELIKONOČNI ZAJTRK, na katerem seveda ne sme manjkati šunka, ste že poskusili Z MEDOM GLAZIRANO ŠUNKO? Najmlajše boste zagotovo razveselili s temi PIRHI SAMOROGI. Alternativa orehovi potici pa naj bo tokrat OREHOV SLADOLED. Kaj pravite?
dezurni@zurnal24.si