Nagrade so prejeli Pivovarna Union za pijačo Nula malina, Mercator in Pekarna Grosuplje za Pirin polnozrnat kruh, Žito za Koruzni toast, Ljubljanske mlekarne za linijo jogurtov MU Extra, Engrotuš in Fine Culinar za Skutine štruklje iz tatarske ajde ter Valens Int. za prehransko dopolnilo z vitaminom D v obliki ustnega pršila.
Izbrana živila po konkurenčnosti, kreativnosti ter prehranski sestavi v svoji skupini izstopajo od ostalih in dokazujejo, da se slovenski proizvajalci živil trudijo potrošniku ponuditi izboljšana, kakovostna in zdravju koristna živila, s čimer presegajo inovativnost velikih mednarodnih korporacij, so sporočili z Inštituta za nutricionistiko.
Potek izbora živilK sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila, ki ga je Inštitut za nutricionistiko izvedel
Konec lanskega leta, so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji, od
najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij. Proizvajalci so na razpis lahko
posredovali en predlog za najboljše inovativno živilo. Približno polovica vseh prispelih
predlogov je bila podana s strani potrošnikov, druga polovica pa s strani proizvajalcev, tako
večjih kot manjših. Doc. dr. Igor Pravst: „Namen projekta je spodbujati kreativnost
slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih
živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in prijaznost potrošniku ter okolju. Temu je
bilo prilagojeno tudi ocenjevanje živil. V prvi vrsti smo upoštevali prehransko sestavo živil, saj
smo s projektom želeli spodbuditi ponudbo živil, ki so še posebej koristna za zdravje. V
nadaljevanju so bili pri izboru upoštevani še drugi vidiki inovativnosti, med drugim prijaznost
potrošniku, posebnosti pri proizvodnji in pakiranju. Odziv na razpis nas je pozitivno
presenetil, saj je dokazal, da se slovenski proizvajalci živil trudijo potrošniku ponuditi
izboljšana, kakovostna in zdravju koristna živila ter, da pri tem presegajo inovativnost velikih
mednarodnih korporacij.“
S čim so prepričali zmagovalci
Nula malina (Pivovarna Union) je brezalkoholna pijača, ki jo ob odsotnosti sladil odlikujeta predvsem zanemarljiva količina sladkorja ter energijska vrednost. Osvežilen okus je bil dosežen le z dodatkom kančka sadnega soka, zaradi česar je ta pijača lahko odlična prehranska izbira za vsak dan.
Pirin polnozrnat kruh (Pekarna Grosuplje / Mercator) odlikuje odličen okus in dolga svežina. Pripravljen iz 100% pirine in zaradi izjemno visoke vsebnosti prehranske vlaknine predstavlja odličen sestavni del vsakodnevne uravnotežene prehrane.
Koruzni toast (Žito) ponuja zanimivo alternativo običajnim pšeničnim toastom. Potrošniki imajo
odslej na razpolago prvi koruzni toast v manjšem pakiranju, priročnem za shranjevanje ali takojšnjo porabo. Živilo odlikuje tudi odsotnost konzervansov.
Linija jogurtov MU EXTRA (Ljubljanske mlekarne) odlikuje odličen okus in veliko sadja. S svojo prehransko sestavo dokazujejo, da tudi sadni jogurti lahko vsebujejo zmerno količino sladkorja in so zato lahko dobra izbira. Potrošnikom je na razpolago pestra izbira zanimivih okusov v okolju prijazni embalaži.
Skutini štruklji iz tatarske ajde iz linije Slovenske dobrote Tuš (Engrotuš / Fine Culinar) predstavljajo posodobljeno tradicionalno slovensko jed. Odlikuje jih uporaba slovenskih sestavin,
predvsem zelo okusne in hranljive tatarske ajde. So že kuhani in hitro zamrznjeni ter zelo prikladni kot kakovosten obrok, tudi kadar imamo za pripravo malo časa.