Verjetno poznate rek, da smo to, kar jemo, a lahko bi rekli tudi, da način, kako jemo, o nas pove več, kot si morda mislili.
Na internetni strani LittleThings.com so objavili neznanstveno, a zanimivo študijo, v kateri so preučevali načine, kako ljudje jedo, in na podlagi tega ločili različne osebnostne tipe. Ločili so tiste, ki jedo počasi, tiste, ki jedo hitro, avanturiste, izbirčneže, ločevalce in vmesne tipe.
Juliet Boghossian, strokovnjakinja za prehrano iz Los Angelesa in ustanoviteljica podjetja, ki se ukvarja s raziskavami navad, povezanih s prehranjevanjem, Food-ology, trdi, da iz načina, kako se prehranjujemo, gotovo lahko nekaj izvemo o osebnosti posameznika.
"Navade, vezane na hrano, nam lahko razkrijejo določene vidike posameznikove osebnosti in vedenjske značilnosti," je povedala Boghossianova za Huffington Post. "Opazovati moramo konsistentno ali tipično vedenje, povezano s prehrano, neobičajne navade in rituale."
Psihologinja Julia Hormes iz Univerze Albany v New Yorku trdi, da obstaja povezava med prehrambenimi navadami in osebnostjo posameznika.
Počasni jedci
Osebe, ki jedo počasi, uživajo v hrani in želijo vsak obrok pojesti počasi in v miru. Ta tip ljudi verjetno vsi dobro poznate. Ko vsi zaključijo s svojim obrokom, se najde posameznik, ki ima še vedno poln krožnik in uživa grižljaj za grižljajem. Tovrstne osebe, trdi Boghossianova, so tiste, ki imajo rade vse pod nadzorom ter znajo uživati v življenju. Ti posamezniki so navadno zelo samozavestni.
Na drugi strani so posamezniki, ki jedo počasneje od ostalih zato, ker imajo primanjkljaj energije in se slabše razpoložene. "Znano je, da lahko naše razpoloženje vpliva na prehrambene navade," trdi Hormesova in dodaja, da ima počasno hranjenje dosti koristnih učinkov na zdravje.
Hitri jedci
Ko obedujete s takim tipom ljudi, boste imeli občutek, da ste na tekmovanju. Osebe, ki jedo hitro, so navadno zelo ambiciozne, odprte za nove izkušnje in ciljno naravnane. A pogosto zelo nestrpne, pravi Boghassianova. "Hitrost, s katero jeste, je pogosto enaka hitrosti, s katero živite in uživate v svojem življenju," dodaja.
Če spadate mednje, je pomembno, da vendarle ne jeste prehitro, saj lahko škodite zdravju in po nepotrebnem pridobite na teži.
Avanturisti
Določen tip ljudi neprestano išče nove in razburljive izkušnje, ne glede na to, ali gre za prehranjevanje ali druge vidike življenja. Neprestano si želijo vznemirjenja in tudi tveganja, da bi jim bilo življenje dovolj zanimivo.
"Vašega načina življenja vam ni potrebno spreminjati, pazite le, da k temu ne boste silili druge," svetuje Phil Mutz, eden od avtorjev študije s spletne strani Little Things. "Če je nekdo avanturist, to pomeni, da je pripravljen preizkusiti stvari izven svoje cone ugodja," pravi Boghassijeva.
Izbirčneži
Določen tip vse življenje odklanja hrano, ki je ni maral že tekom otroštva in je le redko pripravljen preizkusiti kaj novega in se prepustiti gastronomskim avanturam. Obstaja velika možnost, da gre za nevrotične posameznike.
"Strah pred preizkušanjem nove in drugačne hrane je lahko povezan z značilnostmi, kot so anksioznost in nevroticizem," trdi Hormesova.
Ločevalci
Zadnji tip ljudi je najbolj nenavaden, jedo eno vrsto hrane na enkrat. Osredotočeni so na podrobnosti in želijo vsako stvar v življenju želijo temeljito preučiti.
"Ločimo tiste, ki so usmerjeni na eno nalogo in druge, ki se zatekajo k večopravilnosti," pravi Boghassianova. "Navadno gre za zelo disciplinirani in trmaste posameznike, ki želijo zaključiti z eno nalogo, preden se lotijo druge."