Sestavine:
Za testo:
- 1/8 l mleka
- 60 g moke (gladke)
- 1 jajce
- 1 sol
- rastlinsko olje (ali stopljeno maslo za peko)
Za orehov nadev:
- 100 g orehov (naribanih (ali lešnikov))
- 100 ml mleka
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 1 jedilna žlica rjavega sladkorja
- 1 ščepec cimeta
- 1 ščepec kardamona (mletega)
Za okrasitev:
- sladka smetana (stepena)
- sladkor v prahu
Priprava:
Za palačinke z orehovim nadevom pomešamo vse sestavine za testo, da dobimo gladko maso.
Za orehov nadev počasi zavremo mleko, ki smo mu dodali sladkor in vanilijev sladkor ter primešamo orehe. Po želji lahko začinimo z malo cimeta ali kardamona in shranimo na toplem.
V ponvi segrejemo nekaj olja in z zajemalko prilijemo maso za palačinke, tako da je dno ponve popolnoma (in na tanko) prekrito. Palačinko na obeh straneh popečemo do zlato rjave barve in jo shranimo na toplem.
Tako postopamo pri preostali masi oz. pri preostalih palačinkah, da porabimo vso maso.
Gotove palačinke premažemo z orehovim nadevom in jih zvijemo. Pred serviranjem jih posipamo s sladkorjem v prahu.
Nasvet:
Če palačink z orehovim nadevom ne pripravljamo za otroke, orehovemu nadevu lahko prilijemo kanček orehovega likerja ali orehovega žganja. Tako dobimo še bolj intenziven okus po orehih.