Prvi praznični piškoti iz božične pekarne so vedno medenjaki. Zanje obstaja množica receptov; od takih, po katerih se testo izrezuje z modelčki, do takih, kjer se testo oblikuje v kroglice; medenjaki so lahko bolj ploščati in trši ali pa mehkejši in debelejši.
Tudi sestavine so lahko različne, vsekakor pa sta obvezna med in vsaj ena od prazničnih začimb. Sestavinam, naštetim v receptu, lahko dodate mleti kardamom, koriander in piment, nekateri recepti pa vključujejo tudi oreške, suho sadje ali arancine. Veliko dežel ima lokalno značilne medenjake – pri nas so to dražgoški kruhki.
Čakanje, da se umedijo
Medenjaki se pred prazniki pečejo prvi, saj se morajo, preden jih pojemo, v večini primerov umediti oziroma zmehčati. To lahko traja od dveh do treh tednov, postopek pa pospešimo tako, da v pločevinasto škatlo, v kateri medenjake hranimo, damo nekaj olupkov jabolka.
Potrebujete:
- 100 g masla
- 250 g medu
- 125 g rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička mletega ingverja
- 2 čajni žlički mletega cimeta
- pol čajne žličke mletih klinčkov
- pol čajne žličke muškatnega oreščka
- četrt čajne žličke mletega popra
- ščepec soli
- 500 g moke
- 1 čajno žličko sode bikarbone
- 1 jajce
- modelčke za izrezovanje
- okraske (na primer bela ali barvna kontura, pisani bomboni, pisane mrvice)
Priprava:
- V kozici stopite maslo, dodajte sladkor in med ter med mešanjem segrevajte tako dolgo, da se sladkor stopi. Odstavite in ohladite na sobno temperaturo.
- V večji posodi zmešajte moko z začimbami, soljo in sodo bikarbono.
- Sredi moke naredite jamico ter vanjo vlijte sladkorno zmes in razžvrkljano jajce. Na hitro zamesite testo in ga oblikujte v kepo. Posodo pokrijte s plastično folijo. Testo naj na sobni temperaturi počiva od pet do deset ur.
- Ventilatorsko pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite tri pekače, obložene s papirjem za peko.
- Spočito testo na rahlo pomokani deski razvaljajte približno pol centimetra debelo ter izrežite možičke in jelenčke.
- Piškote pazljivo preložite na pekače. Če želite, jih lahko premažete s stepenim jajcem ali beljakom. Pecite jih od 12 do 14 minut.
- Pečene piškote zložite na rešetko in počakajte, da se ohladijo. Ohlajene okrasite s konturo, nanje s konturo prilepite bombončke. Če želite, lahko iz beljakov in sladkorne moke pripravite belo glazuro in jih okrasite s to.