Magazin
904 ogledov

Medeni možički

medenjaki
1/2
manca Borko
Prvi praznični piškoti iz božične pekarne so vedno medenjaki. Zanje obstaja množica receptov; od takih, po katerih se testo izrezuje z modelčki, do takih, kjer se testo oblikuje v kroglice; medenjaki so lahko bolj ploščati in trši ali pa mehkejši in debelejši.

Tudi sestavine so lahko različne, vsekakor pa sta obvezna med in vsaj ena od prazničnih začimb. Sestavinam, naštetim v receptu, lahko dodate mleti kardamom, koriander in piment, nekateri recepti pa vključujejo tudi oreške, suho sadje ali arancine. Veliko dežel ima lokalno značilne medenjake – pri nas so to dražgoški kruhki.

Čakanje, da se umedijo

Medenjaki se pred prazniki pečejo prvi, saj se morajo, preden jih pojemo, v večini primerov umediti oziroma zmehčati. To lahko traja od dveh do treh tednov, postopek pa pospešimo tako, da v pločevinasto škatlo, v kateri medenjake hranimo, damo nekaj olupkov jabolka.

Potrebujete:

  • 100 g masla
  • 250 g medu
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • pol čajne žličke mletih klinčkov
  • pol čajne žličke muškatnega oreščka
  • četrt čajne žličke mletega popra
  • ščepec soli
  • 500 g moke
  • 1 čajno žličko sode bikarbone
  • 1 jajce
  • modelčke za izrezovanje
  • okraske (na primer bela ali barvna kontura, pisani bomboni, pisane mrvice)


Priprava:

  • V kozici stopite maslo, dodajte sladkor in med ter med mešanjem segrevajte tako dolgo, da se sladkor stopi. Odstavite in ohladite na sobno temperaturo.
  • V večji posodi zmešajte moko z začimbami, soljo in sodo bikarbono.
  • Sredi moke naredite jamico ter vanjo vlijte sladkorno zmes in razžvrkljano jajce. Na hitro zamesite testo in ga oblikujte v kepo. Posodo pokrijte s plastično folijo. Testo naj na sobni temperaturi počiva od pet do deset ur.
  • Ventilatorsko pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite tri pekače, obložene s papirjem za peko.
  • Spočito testo na rahlo pomokani deski razvaljajte približno pol centimetra debelo ter izrežite možičke in jelenčke.
  • Piškote pazljivo preložite na pekače. Če želite, jih lahko premažete s stepenim jajcem ali beljakom. Pecite jih od 12 do 14 minut.
  • Pečene piškote zložite na rešetko in počakajte, da se ohladijo. Ohlajene okrasite s konturo, nanje s konturo prilepite bombončke. Če želite, lahko iz beljakov in sladkorne moke pripravite belo glazuro in jih okrasite s to.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.