Prehrana, bogata z vlakninami, sadjem, zelenjavo, pustimi beljakovinami in zdravimi maščobami je ključna za dobro počutje in pomaga pri ohranjanju vaše teže. Boljše počutje vam lahko pomagajo doseči nekatera živila, ki bi se morala čim pogosteje znajti na vašem krožniku.
Stročji fižol
Raziskovalci so pri ženskah, ki so povečale vnos vlaknin, zabeležili izgubo teže, piše The Journal of Nutrition. Če dnevno zaužijete 2000 kalorij, poskrbite, da boste vnos vlaknin povečali za 16 gramov. Poleg stročjega fižola lahko posežete tudi po čičeriki, malinah in jagodah.
Losos
Omega 3 kisline, ki se nahajajo v nekaterih ribah, lahko okrepijo zaščito vaše kože pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Raziskava v American Journal of Clinical Nutrition je pokazala, da se je pri posameznikih, ki so zaužili nekaj več kot 140 gramov omega 3 kislin na teden, tveganje za nastanek predrakavih kožnih sprememb zmanjšalo za skoraj 30 odstotkov.
Borovnice
Če bi radi znižali vaš pritisk in holesterol, uživajte borovnice. Dva meseca vsak dan pojejte skodelico jagodičevja. Primerne so borovnice, ki jim lahko dodate tudi maline in jagode.
Lubenica
Uživanje hrane, ki vsebuje veliko vode, napolni vaš želodec, pri tem pa ne zaužijete veliko kalorij. Lubenica je poleg tega tudi dober vir vitamina C in antioksidanta likopena, čigar pozitivni učinki lahko pomagajo ščititi pred boleznimi srca in nekaterimi vrstami raka. Živila, ki so tudi večinoma iz vode, so še kumare, zelena solata in jagode.
Paradižnik
Paradižnik je skupaj s pomarančami, jagodami in brokolijem med živili, ki so bogata z vitaminom C. Ljudje, ki zaužijejo veliko vitamina C, imajo lepšo kožo, pišejo v American Journal of Clinical Nutrition. Razlog za to naj ne bi bil le v vitaminu C, ampak tudi v številnih antioksidantih.