Kurja juhica
Mama že ve … Kurja juha telesu zagotavlja tekočine, ki jih potrebuje za boj proti virusom, zmanjšuje pa tudi vnetja, ki sprožajo simptome in povzročajo prehlad. Ni popolnoma jasno, od katere sestavine v juhi boste imeli največjo korist, raziskovalci pa predvidevajo, da skrivnost leži v kombinaciji zelenjave in piščanca.
Citrusi
Vitami C, ki ga najdemo v citrusih, je močan antioksidant, ki zmanjšuje simptome prehladov, in to za kar 23 odstotkov. Kar 21 študij je potrdilo, da na dan zadostuje že med 1 in 8 gramov vitamina, ki ga najdete tudi v rdeči papriki, brokoliju, papaji, sladkem krompirju, brstičnem ohrovtu in paradižniku.
Česen, čebula in por
Ta živila delujejo kot antiseptik in krepijo imunski sistem. Česen poleg tega odpira sinuse.
Ingver
Ingver vsebuje seskviterpene, ki so zelo učinkoviti v boju proti rinovirusom, in tudi snovi, ki zavirajo kašelj, lajšajo bolečine in zmanjšujejo telesno temperaturo.
Med
Med ne pomaga le pri opeklinah, ampak tudi infekcijah, ki jih povzročajo virusi, glive in bakterije.
Jogurt
Jogurt vsebuje bakterijo, ki se imenuje lactobacillus reuteri in zavira razmnoževanje virusov.
Živila, bogata s selenom
Selen je mineral, ki krepi imunski sistem, saj povečuje produkcijo citokinov, ki pomagajo v boju proti virusom gripe. Zelo veliko selena je v brazilskih oreščkih, najdemo pa ga tudi v tuni, rakcih, ostrigah in jastogu.
Rdeče vino
Resveratrol in polifenoli delujejo na enak način kot bakterije v jogurtu - peprečujejo razmnoževanje virusov.
Gobe
Tudi gobe povečujejo produkcijo citokinov, ki pomagajo v boju z infekcijami. Vsebujejo pa tudi polisaharide, ki krepijo imunski sistem.