Zobozdravniki opozarjajo, da določena živila počasi, a na žalost precej zanesljivo obarvajo zobe. Katera živila so na črnem seznamu? Največji "grešniki" so pijače in hrana močnih barv. Hrana in pijača, za kateri nikakor nočete, da vam umaže bel prt, vam počasi obarvata zobno sklenino, svarijo zobozdravniki. In dodajajo, da je za barvo zob potencialno nevarno tudi vse, kar vam obarva jezik.
Rdeče vino, črni čaj ...
Barva v hrani in pijači se skriva v kromogenih, močno obarvanih molekulah, ki se "prilepijo" na zobno sklenino. A kromogeni niso edini krivci za obarvane zobe. Svoje prispevajo tudi kisla živila in pijače – kislina namreč načenja zobno sklenino in s tem naredi prosto pot kromogenom –, tanini (veliko jih je v rdečem vinu in črnem čaju) in še kaj. Nekaj živil, ki mažejo zobe, preverite v fotogaleriji. Med njimi so sicer tudi nekatera živila, ki jih nutricionisti redno uvrščajo na sezname superživil, zato se jim nikar ne odpovejte. Le po tem, ko jih boste pili ali jedli, usta hitro sperite z vodo.