Redno uživanje zelenih smutijev vpliva na izboljšanje krvne slike, okrepitev imunskega sistema, normalizira se stanje ščitnice, izboljša pa se tudi delovanje debelega črevesa, je pokazala raziskava Victorie Boutenko, strokovnjakinje za presno prehrano.
Bogati s folno kislino
Zelen smuti lahko pripravite iz mešanice zelene zelenjave (špinača, solata, brokoli, pšenična trava, kopriva ...) in sadja. Takšen obrok vas bo napolnil z energijo in poskrbel, da bo vaše telo dobilo številne potrebne minerale. Zeleni smutiji so zelo bogati s folno kislino, magnezijem in vitamini, ker vsebujejo veliko hranilnih snovi, pa po zaužitju ne boste občutili lakote, tako da lahko z njimi uravnavate tudi svoj apetit.
Grenkobo omilite s kombinacijo sadja
Če vam okus zelenega smutija ni všeč, sprva dodajte več sadja, ki ga odlično nevtralizira banana. V mešalniku zmešajte zelenjavo in sadje ter dodajte naravni jabolčni ali pomarančni sok, kokosovo vodo in podobno.
Solatni smuti
Sestavine:
• 4 veliki listi zelenjave
• pol zrele banane
• sok ene sveže stisnjene pomaranče
• žlička medu
• voda po potrebi
Priprava:
Solatne liste operemo in natrgamo na lističe. Narežemo banano. Dodamo pomarančni sok in med ter vse skupaj zmešamo v mešalniku, da dobimo kašasti sok. Če se vam zdi mešanica pregosta, po občutku dodajte vodo ali pomarančni sok.