Magazin > Lepota & telo
36 ogledov

Za hujšanje porabijo skoraj 19 let

dieta Shutterstock
Ste kdaj razmišljali, koliko časa ste že posvetili razmišljanju o tem, kako bi izgubili kakšen kilogram in koliko svojega življena ste že "zapravili" za diete?

Najnovejša angleška raziskava je pokazala, da se povprečna Britanka na dieto poda trikrat na leto. Od tega naj bi ena povprečna dieta trajala 8,11 tedna, v tem času pa naj bi ženske v povprečju želele izgubiti osem kilogramov. Če bi ženske res hujšale tako dolgo, bi to pomenilo, da bi za diete zapravile kar 30 let svojega življenja.

A ker se diete pogosto zaključijo veliko prej, ženske v povprečju z novim načinom prehranjevanja zdržijo le 5,05 tedna, izgubijo pa malo manj kot pet kilogramov. Za diete tako povprečna Britanka zapravi 18,9 leta.

Pa se to izplača? Raziskava je pokazala, da vse prej kot to. Ženske naj bi izgubljene kilograme pridobile v le 6,19 tedna, kar pomeni, da za pridobivanje izgubljenih kilogramov porabijo še več – 23,1 leta.

Raziskava, ki so jo izvedli pri New Atkins Nutritional Approach, je pokazala, da se največ žensk za dieto odloči v začetku januarja, 13 odstotkov žensk želi kilograme izgubiti maja in telo pripraviti na sezono kopalk, deset odstotkov žensk pa se na dieto poda oktobra, z željo, da bi v sezono novoletnih zabav zakorakale s kakšnim kilogramom manj.

Da želijo ženske izgubljati kolograme le zaradi določenih dogodkov, kot so na primer praznovanja, je skrb vzbujajoče, pravi Linda O'Byrne, vodja strokovnjakov za prehrano pri New Atkins Nutritional Approach: "Ženske se vse pogosteje odločajo za hitre diete, ki ne ponujajo dolgoročnih rezultatov. Takšno hujšanje ni zdravo, kilogrami pa se hitro vrnejo. Veliko lažje je shujšati in ostati fit s celostno spremembo prehranjevalnih navad. Tako raste tudi samozavest, izboljša pa se tudi zdravstveno stanje."

Pri raziskavi so strokovnjaki upoštevali povprečno pričakovano starost Britank (82,8 leta) in dejstvo, da naj bi se na prvo dieto podale pri 18 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.