1. Jejte zavestno
Številne študije so že dokazale, da pojemo manj, če se med jedjo osredotočamo le na hrano. Med kosilom zato ne glejte televizije in ne igrajte se z mobilnikom, temveč uživajte v obroku.
2. Izberite pravi krožnik
Raziskovalci so odkrili, da bomo zaužili manjšo količino hrane, če bomo jedli z majhnih krožnikov. Pomembna pa je tudi barva. Ta mora biti drugačna od hrane, tako bodo naši možgani bolj pozorni na količino, ki izginja s porcelana. Študije so tudi pokazale, da je med dietami priporočljivo jesti z rdečih krožnikov, ki jih naši možgani povezujejo s STOP znakom.
3. Jejte počasi
Hrana počasi potuje do želodca, kar pomeni, da potrebujemo kar nekaj časa, preden dojamemo, da je naš želodec že poln. Med obrokom zato kdaj pa kdaj le odložite pribor in malce počakajte. Presenečeni boste, kako hitro bo nastopil občutek sitosti.
4. Hrana naj bo v drugi sobi
Če bodo lonci s hrano stali na mizi, si boste prej privoščili še en krožnik.
5. Ogledalo
Pravijo, da bomo pojedli manj, če se bomo med jedjo gledali v ogledalu … Vredno preizkusiti.