Divje slive so uspevale v Aziji že pred več kot 2000 leti. Prvi so jih pridelovali Sirci, pozneje
pa tudi Rimljani. V Evropo so sadež prinesli križarji, danes pa pridelujejo slive predvsem v
deželah z zmernim podnebjem. Poznamo tri večje skupine sliv – evropske, japonske in zahodnoazijske,
v trgovinah prodajajo približno ducat različnih vrst. Plodovi so lahko veliki in okrogli ali majhni
in ovalni, barva je vijioličasto rdeča do rdeče rumena. Meso sadeža je običajno sočno, po okusu pa
je lahko sladko (namizne slive) ali malce kiselkasto (slive za kuhanje).
Pri nakupu sliv moramo biti pozorni, saj so zelo občutljive. Morajo biti čvrste in napete, na
pritisk pa mehke (a ne gnile). Barva mora biti značilna za posamezno vrsto, slive pa morajo vedno
prijetno dišati.
Če vas muči zaprtje, bo pomagalo pet sliv
Slive vsebujejo več antioksidantov kot katerokoli drugo sadje – vitamin E, ki zavira nekatera
znamenja staranja (na primer gubanje), in so dober vir kalija, v koristnih količinah vsebujejo še
železo. Hranilna vrednost: 100 g sadja ima približno 40 kalorij. Kot dietna jed so nadvse primerne
pri protinu, revmatizmu, ledvičnih boleznih in boleznih jeter. So odličen pospeševalec presnove
ogljikovih hidratov in tako preprečujejo debelost. Redno uživanje sliv pomaga pri odpravljanju
živčnega nemira in depresije.
Za slive pa predvsem velja, da so odlično odvajalo, ki spodbuja prebavo in pomaga ljudem brez
teka. Pektinske snovi, ki jih vsebujejo slive, mehčajo blato in lajšajo iztrebljanje. Če imate
težave s prebavo, strokovnjaki za prehrano svetujejo, da zvečer namočite v vodo pet do deset suhih
sliv in jih skupaj z vodo zjutraj na tešče zaužijete. Če vas muči trdo blato, ali greste na blato
zelo redko, si lahko vsako jutro pomagate tudi z eno do dvema žlicama goste slivove kaše.
Kompoti, marmelade, torte ...
Namizne slive uživamo sveže, slive za kuhanje pa so bolj kiselkaste in suhe, zato so izvrstne
za pripravo sadnih tort in kolačev. Iz sliv lahko pripravimo tudi zelo okusne kompote, marmelade,
želeje in seveda tudi močno žganje oziroma slivovko. Obnesejo se kot dodatek k perutnini, prekajeni
šunki, jagnjetini in govedini. Slive so zelo primerne tudi za zamrzovanje. Sadeže razpolovimo,
odstranimo koščice in zamrznemo na krožniku. Nato jih shranimo v dobro zaprto zamrzovalno vrečko.
Slive tudi sušimo, v nekaterih trgovinah z zdravo hrano pa prodajajo slive, vložene v slanico, ki
se imenujejo umebuši. V tradicionalni vzhodnjaški medicini jih že dolgo uporabljajo za zdravljenje
prebavnih motenj, slabosti, razdraženega želodca in zapeke.
Nekateri opozarjajo, da s slivami ne smemo pretiravati, saj lahko v tem primeru povzročijo
drisko ter želodčne in črevesne krče. Previdno tudi pri slivovki, šilce ali dva bosta najbrž
dovolj.
1230
ogledov
Slive so odlično odvajalo
Sliv poznamo kar okoli 2000 vrst, kar je največ med koščičastim sadjem.