Magazin > Lepota & telo
360 ogledov

S temi začimbami boste ostali zdravi

zivljenje 27.11.12. Ingver, foto: shutterstock Shutterstock
Ingver naj bo obvezna oprema v vaši kuhinji vso zimo.

"Začimbe, kot so ingver, cimet, kardamom, klinčki, zvezdasti janež in poper, so najboljše za preprečevanje in zdravljenje tegob, ki jih s seboj prinese zima," pravi svetovalka ajurvedske manualne medicine Katja Tratar.

Ingver za imunski sistem

Ingver je eden od desetih najbolj priljubljenih zelišč na svetu. Znanstveniki ga prištevajo med najmočnejše rastlinske antioksidante. "Zelo je učinkovit pri krepitvi imunskega sistema ter pri ljudeh, ki imajo težave s srcem, krčnimi žilami, želodcem in slabostjo. Uživate ga lahko kot sirup, ki ga zmešate z vodo, v piškotih in čaju, ki je lahko tudi hladen," dodaja Tratarjeva. Po njenih besedah je zelo učinkovita kombinacija za krepitev imunskega sistema mešanica dveh decilitrov medu in desetih centimetrov naribane ingverjeve korenine. Mešanico lahko uživate dva meseca po eno žličko zjutraj in zvečer; ne hranite je v hladilniku.

Kardamom kot afrodiziak

Kardamom ima aromatičen pekoč okus, ki se ga dobro meša z drugimi zelišči. Žvečenje kardamomovih semen pomaga pri slabem zadahu, njegova eterična olja pa krepijo dlesni in nevtralizirajo bakterije. Zelo učinkovit je pri lajšanju prebavnih težav, kot so slaba prebava, vetrovi in črevesni krči. Kitajska medicina ga uporablja kot krepčilo pri inkontinenci, stoletja pa se ga uporablja kot naravni afrodiziak. Podpira tudi presnovo v možganih in spodbuja zbranost. Pozimi si lahko iz njega pripravite čaj. Zanj potrebujete: 15 kardamomovih semen, ki jih morate zdrobiti in jih preliti z 1 dl vroče vode. Če želite okus še izboljšati, mu dodajte ščepec cimeta in ga pustite stati 15 minut. Nato dodajte 1 dl mleka in pustite stati še deset minut. Resnično kraljevski okus pa boste pričarali, če boste dodali še malo vaniljevega stroka in medu.

Cimet velja za aromatik

Kot začimba se uporablja posušena notranja plast skorje, dobite pa ga lahko kot paličice ali samo prah. Čar cimeta je zagotovo v njegovi opojni in čarobni aromi. Uporablja se v kulinariki, kozmetiki in zadnje čase tudi v prehranskih dopolnilih. V božičnem času jedi in pijače dišijo po njem, saj se ga uporablja v kuhanem vinu, grogu, kompotih, mlečnem rižu in piškotih. Uporabite ga lahko kot aromatik, blaži različne prebavne motnje in krepi imunski sistem. Uporablja se tudi pri negi telesa. Najbolj znani sta cimetova anticelulitna mešanica in cimetovo olje.

Janeževa zvezda

Janeževa zvezda je začela nadomeščati janež in jo uporabljajo v kitajski, indijski, malajski, indonezijski in vietnamski kuhinji. Iz janeževe zvezde pridobivajo veliko vrst alkoholnih pijač, najbolj tipičen je liker galliano. V azijskih deželah zvezdo uporabljajo proti revmatizmu, za izboljšanje prebave in proti prehladu.

Klinčki blažijo krče

Klinčke se v kuhi pogosto uporablja kot začimbo v živilih. Skoraj vedno je navzoč v mešanicah začimb za pripravo odišavljenega vina. Klinčki blagodejno vplivajo na želodčne razjede in zavirajo strupenost rakotvornih snovi. Eterično olje iz klinčkov blaži krče, zavira alergije in zdravi glivično obolenje stopal. Zdravilno moč klinčka preverite tako, da z nohtom pritisnete nanj; iz njega se mora izliti eterično olje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.