Plodovi, voda in sladkor
Te vrste mleka so narejene tako, da namočene plodove (sojina zrna, mandlji, žita, ...) zmeljemo v gladko gosto zmes, ki jo nato razredčimo z vodo, dokler ne dobimo mleku podobne tekočine. Da bi izboljšali okus in ga približali mleku, je pogosto dodan sladkor, sol in naravne ali umetne arome. Z nekaj vaje se lahko rastlinsko mleko naučite pripravljati sami doma, saj je postopek precej preprost.
Pozor, kalorije
Posneto živalsko mleko ni prepovedano v skoraj nobeni dieti, toda nikar ga ne smete enačiti z rastlinskim mlekom. Ta ima pogosto višjo kalorično vrednost, vsebuje pa tudi v dietah prepovedane snovi - sladkorje in maščobe. Preverite tudi glikemične indekse, saj se glede na vrsto mleka lahko zelo razlikujejo. Sojino, ovseno, in mandljevo mleko imajo nizek GI - zgolj 30 (toliko kot kravje posneto mleko), previdnejši pa morate biti z riževim mlekom, ki ima visok GI, kar 80!
Izkoristite izoflavone v soji
Sojino mleko vsebuje naravne hormone izoflavone, ki naj bi po dosedanjih raziskavah imeli veliko pozitivnih učinkov na zdravje. Njihova največja moč je v zniževanju ravni holesterola, sojino mleko pa se priporoča tudi ženskam v menopavzi, saj naj bi blažilo neprijetne učinke hormonskih sprememb. Z izbiro sojinega ali drugih vrst rastlinskega mleka se tudi izognete škodljivim živalskim maščobam.
Manj dodatkov, manj okusa
Kadar se v trgovini odločate med večimi vrstami rastlinskega mleka, vam bo največ o okusu izdelka povedala embalaža. Poglejte, kaj mleko vsebuje - žal je tako, da je mleko z manj dodatki tudi veliko manj okusno oziroma slabšega okusa. Soja in žita sama po sebi pač žal niso odličnega okusa. Kljub temu poskšajte najti srednjo pot in izberite vrste mleka z manj sladkorja in naravnimi aromami.
Popestrite svoj jedilnik
Rastlinsko mleko lahko vključite v pripravo slanih in sladkih jedi. Poleg tega, da odlično nadomestijo mleko živalskega izvora, jedem obenem dodajo malce drugačen in boljzanimiv okus. Kosmiči za zajtrk so lahko z mandljevim mlekom nekaj popolnoma novega, enako pa velja za sladice in omake. Preizkusite različne kombinacije jedi in vrst mleka. Otroci bodo še posebej veseli mleka z dodanim okusom: na voljo je vse od sadnih do čokoladnih okusov. Drznite si poizkusiti nekaj novega.
1583
ogledov
Resnice o rastlinskem mleku
Riževo, sojino, mandljevo mleko in mleko iz žitaric so okusni veganski nadomestki živalskemu mleku. Toda ali res veste, kaj je v njih?
Ma da se tud brez dodatkov v rastlinskem mleku preživet. Je pa tko da pač mal traja da se navadš. Sam pol k se navadš ti je pa po parih tednih če se res tega držiš v bistvu že kr… ...prikaži več mal premočn okus ko probaš z dodatki.