Bukov ostrigar je vsestranska goba, ki jo lahko konzervirate v kisu ali spravite v zamrzovalnik. V naravi ga nabiramo pozno jeseni ali pozimi, v trgovinah pa ga je mogoče kupiti kadarkoli.
Gobe poskušajte očistiti s čim manj vode, saj jim ta ukrade aromo. Prav tako previdnost pri njihovi pripravi ni odveč - če jih predolgo pečete ali kuhate, ti postanejo žilasti. Bukove ostrigarje lahko pripravite na žaru, v omakah, juhah, rižotah, solatah, golažu, okusni pa so tudi v testu panirani.
Bukovi ostrigarji na francoski način
Potrebujete:
- 4 klobuke ostrigarjev
- 50 g betov
- pol litra mesne juhe
- 1 dl oljčnega olja
- pol limone
- 1 dl belega vina
- 2 dl majoneze
- zlico paradižnikove mezge
Priprava:
Klobuke bukovih ostrigarjev ločite od betov, jih namočite v oljčno olje, nato pa položite v pekač. Prelijte s preostalim oljem, posolite in dajte peči za deset minut v ogreto pečico. Klobuke vzemite iz pečice in odlijte odvečno vodo. Bete medtem narežite na majhne kocke. Deset minut jih kuhajte v juhi, ki ste ji dodali vino. Bete odcedite in jih pomešajte z majonezo in paradižnikovo mezgo. Pečene klobuke razporedite na krožnike in jih napolnite s pripravljenim nadevom. Okrasite z limono in postrezite.
Ste vedeli?
- Bukovi ostrigarji so bogati z beljakovinami, vsebujejo veliko aminokislin, vitaminov (prevladujejo predvsem vitamini B), mineralov (kalij, kalcij, natrij, železo, mangan in fosfor), nenasičenih maščobnih kislin in vlaknin.
- V vzhodni medicini jih uporabljajo predvsem za sprostitev mišic, krepitev ven in izboljšanje cirkulacije, odlične pa so tudi pri zniževanju holesterola in krvnega sladkorja.
- Če ste prehlajeni, jih dodajte v juho, saj bukovi ostrigarji krepijo imunski sistem ter pomagajo pri zdravljenju prehlada in gripe.