Mojca Cepuš, nutricionistkaŽe Inki so te jagode poznali in se z njimi zdravili.
Na trg z zdravo prehrano je prišlo še eno živilo, ki naj bi vsebovalo veliko zdravilnih učinkovin – jagode maqui. "Te male temnomodre, skoraj črne
jagode so dober vir antioksidantov, delujejo protivnetno in protivirusno," pravi nutricionistka Mojca Cepuš.
Bogata z minerali
Jagode maqui poleg močnih antioksidantov vsebujejo tudi železo, kalcij in polifenole. Zaradi nekoliko grenkega okusa so v sokovih po navadi zmešane z drugimi sadeži. "Danes jih uporabljamo tudi za pomoč pri hujšanju in detoksikaciji," pojasnjuje Cepuševa. Raziskave celo kažejo, da vplivajo na uravnavanje inzulina v krvi, zato bi bile lahko zelo pomembne pri prehrani diabetikov in zdravljenju sladkorne bolezni. Maqui so torej še ena vrsta jagod, ki jo je dobro vključiti v raznovrstno prehrano, nikakor pa ne gre za čudežno zdravilo. Posušene sadeže, kapsule ali sok je možno naročiti prek spleta.