V prvi oddaji šova Gostilna išče šefa se je Savina Atai po predstavitvi jedi ene od kandidatk, ki se poteguje za mesto v kuhinji pri šefu in ki s surovega paradižnika ni odstranila belih in zelenih delčkov, zelo razburila: "To je nedopustno iz zdravstvenih razlogov. Zeleno v paradižniku je polno solanina, ki je živčni strup. Če bi to pojedel otrok s šibkim imunskim sistemom, bi lahko imel trajno poškodbo. Za nobenega solanin v razhudnikih ni priporočljiv. Kaj takšnega si ne sme nihče privoščiti!"
Za podrobnejšo razlago smo prosili Mojco Cepuš, svetovalko za prehrano, ki se s Savinino izjavo strinja. "Krompir, paradižnik in jajčevci so razhudniki. Vsebujejo toksin solanin, ki je lahko, če živila niso toplotno obdelana, za naše telo nevaren," razlaga Cepuševa in dodaja: "Nekateri ljudje, ki se zelo usmerjeno prehranjujejo, na primer nekateri presnojedci in vegani, ki na prehrano zelo pazijo, razhudnikov, se pravi krompirja, paradižnika, paprike in jajčevcev, ravno zaradi tega ne jedo."
Svetovalka za prehrano razlaga, da je težava večja v teoriji, saj v praksi do zastrupitev zaradi tega, ker naj bi nekdo pojedel preveč paradižnika, ne prihaja, ravno tako danes vemo, da mit, ki je veljal včasih in pravi, da uživanje soka surovega krompirja povzroča drisko in vročino, ne drži.
S solaninom se sicer zelenjava brani pred naravnimi škodljivci, zato bodite pozorni, da pred uživanjem surovega paradižnika odstranite vse zelene in bele delčke, saj boste le tako telo zaščitili pred škodljivo kemikalijo.
1590
ogledov
Preverili smo Savinine trditve
Savino je včeraj zelo razburil postrežen paradižnik, brez odstranjenih belih in zelenih delčkov. Je tako postrežen surov paradižnik res tako strupen? Preverili smo njene trditve.
Savina je glupa toliko, kot so glupi tisti, ki ji nosijo denar za njene kvazi joge.
dragec je tak cigan...ne zna slovensko
priznam : nisem vedel, da ima pinokio "lesenega lulčka", hvala Savina.....