Ste kdaj pomislili, da na učni uspeh lahko vpliva tudi to, kar jeste? Preveč fruktoze in drugih sladkorjev v hrani vpliva na možgane tako, da zmanjšujejo sposobnosti učenja in spomina ter upočasnjujejo delovanje možganov, pravijo raziskovalci z univerze v Los Angelesu. Če se sladkim grižljajem ali požirkom ne morete odpovedati, jih zmanjšajte na minimum, hkrati pa telo regenerirajte z uživanjem omega 3 maščobnih kislin, ki škodljivost sladkorja zmanjšajo, svetuje Fernando Gomez-Pinilla, profesor z omenjene univerze.
Hrana za možgane
Voda, ogljikovi hidrati, beljakovine, zdrave maščobe, vitamini in minerali so najpomembnejši pri spodbujanju umskih sposobnosti. Ogljikovi hidrati se med prebavo razgradijo v glukozo, ki je glavni vir energije za možgane. Največ zdravih se nahaja v polnozrnatih izdelkih, sadju in zelenjavi, hkrati pa ta živila vsebujejo tudi potrebne vitamine in minerale. Med maščobami strokovnjaki izpostavljajo pomembnost omega 3 maščobnih kislin, ki jih zaužijete z lososom, skušami, sardinami, oreščki in semeni. Med vitamini so za ohranjanje spomina najpomembnejši vitamin A, C in E, zato si za popoldansko malico med učenjem pripravite sadno solato iz jagod, malin, manga, agrumov, papaje in kivija, v zelenjavno solato vključite papriko,korenje, paradižnik in kalčke, vse skupaj pa začinite z olivnim oljem.
Dan začnite z beljakovinami
Neka druga raziskava je pokazala, da najboljši zajtrk za učenjake vsebuje veliko beljakovin (kosmiči z jogurtom, rezina polnozrnatega kruha z jajcem, namaz iz čičerke), prav tako naj bi bila z beljakovinami bogata tudi malica.
Čim manj sladkarij
Najmanj primerna živila za učenje in spomin pa so sladkarije, piškoti in slani prigrizki. Raziskava je namreč pokazala, da tisti, ki dan začnejo s sladkarijami, na testih spomina in koncentracije dosegajo veliko slabše rezultate. Seveda to ne pomeni, da se jim je treba v celoti odpovedati. Veliko boste naredili že, če boste med učenjem namesto (pre)sladkih čokoladnih ploščic grizljali temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava, polnozrnate ploščice, oreščke in jagodičevje.