Magazin > Lepota & telo
7 ogledov

Prehranjujte se sezonsko

Maja se je sadje najbolj podražilo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Da boste v zimo stopili odporni in zdravi, premislite, kaj daste v lonec in na krožnik.

Med začimbami in živili, ki krepijo vitalno energijo, so v prvi vrsti luštrek, janež, koromač, redkev daikon, šetraj, hren in ingver.

Temperatura

"V hladnem vremenu je treba uživati več toplih začimb in hrane, ki varuje telesne tekočine. Izsušene sluznice se namreč hitro vnamejo in so manj odporne proti dejavnikom kužnih bolezni," pravi Petar Papuga, strokovnjak s področja tradicionalne kitajske medicine, ki svetuje pitje vsaj dveh decilitrov tekočine na uro.

Postrezite si s semeni
Tistim, ki nimajo preveč holesterola, svetuje uživanje orehovih in mandljevih jedrc."Redno uživanje bučnih, sončničnih in lanenih semen v manjših količinah bo ugodno vplivalo na sluznice ne glede na raven maščob v krvi. V hladnih dneh opustite močnato, mastno, gosto, zelo sladko ali začinjeno hrano," dodaja.

Stran z belo moko
Pice, krompir, sladice iz bele moke, jajc in maščob živalskega izvora v telesu ustvarijo veliko sluzi in upočasnijo obtok telesnih tekočin, kar zmanjša odzivnost imunskega sistema.

Dihajte skozi nos
Posledice nepravilnega prehranjevanja so največkrat utrujenost, zaspanost, pešanje spomina, zbranosti in splošne odpornosti. Vse nagnjenosti se zlahka sprevržejo v bolezni, predvsem na prehodu iz jeseni v zimo, ko se dogajajo večja nihanja in odkloni temperature in vlažnosti v ozračju. "Zaradi zmanjšane prilagodljivosti se je koristno po malem izpostavljati toplo-hladnim kopelim in paziti, da na hladnem zraku dihamo skozi nos," svetuje Petar Papuga.




Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.