Varuje srce in ožilje
Več raziskav je pokazalo, da spojine v čebuli preprečujejo nalaganje trombocitov na stene žil, zmanjšujejo slab holesterol in koristijo celičnim membranam v rdečih krvničkah. Čebula tako spada v skupino živil, ki varujejo ožilje in ščitijo pred srčno kapjo.
Za čvrste kosti
Če želite dobro poskrbeti za zdravje kosti, jejte čebulo. Raziskava na ljudeh je pokazala, da redno uživanje čebule ohranja in izboljšuje gostoto kosti, zato jo strokovnjaki še posebej priporočajo ženskam v menopavzi. Takrat se gostota kosti namreč začne manjšati.
Proti vnetjem
Kadar ste prehlajeni in kašljate, spijte čebulni čaj. Čebula vsebuje veliko antioksidantov in je močan spodbujevalec imunskega sistema, saj poveča učinkovitost nastajanja protiteles in spodbuja nastajanje belih krvničk, ki se bojujejo proti okužbam.
Tudi proti raku
Raziskave so pokazale, da redno uživanje čebule – tudi če jo uživate v zmernih količinah, pomaga varovati proti raku debelega črevesja, grla in jajčnikov.
Še več prednosti
Čebula vpliva tudi na zmanjšanje sladkorja v krvi in preprečuje različne bakterijske okužbe. A če želite iz čebule izvleči vse najboljše, pri njeni uporabi ne skoparite – ko boste naslednjič pripravljali najljubšo jed, namesto pol čebule uporabite celo.
Naj bo sveža
Ne glede na to, ali čebulo uživate pogosto, pa je pomembno tudi, kako z njo ravnate pred in med kuhanjem. Seveda ima sveža čebula največ zdravilnih učinkov; če jo sesekljate vnaprej in pustite stati na zraku več kot dve uri ali če jo toplotno obdelujete več kot 10 minut, žal izgubi veliko antibakterijskih učinkovin.