Rdeča pesa premore kopico zdravilnih lastnosti: krepi organizem, spodbuja imunski sistem in
delovanje dihalnih encimov ter apetit, pospešuje izločanje žolča, uživanje rdeče pese je preventiva
pred prehladom in gripo, meso in sok rdeče pese z obnavljanjem krvi zavirata razvoj rakastih celic,
pospešuje rast celic in popravlja celična jedra, sok rdeče pese zdravi malarijo, uravnava pritisk,
v ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Spada med najboljše
pomlajevalne vrste zelenjave, krepi vezivna tkiva in kožo, ostenje žil in kosti ter odstranjuje iz
možganov kovinske strupe, pospešuje nastajanje rdečih krvnih telesc in tako izboljšuje preskrbo
celic s kisikom, skrbi za optimistično razpoloženje, lasem in nohtom vrača lesk, koži daje
prožnost, razstruplja, odpravlja zaprtost, odvaja vodo in kisline, priporočajo jo bolnikom z
levkemijo …
Sok rdeče pese je skoraj nezamenljivo krepčilo za okrevajoče bolnike. Če ne marate njegovega
okusa, ga lahko razredčite na primer s korenčkovim sokom. Rdeča pesa vsebuje kalij, fosfor, kalcij,
magnezij, železo, žveplo, jod, provitamin A, vitamina B in C, sladkor, beljakovine, natrij, je
izjemno bogata s folno kislino. Med vso zelenjavo vsebuje največ naravnega sladkorja, stogramski
obrok ga premore kar za eno čajno žličko. Hranilna vrednost: 100 g rdeče pese ima 34 kalorij.
Včasih listi, danes gomolj
V starih civilizacijah so ljudje uživali predvsem liste rdeče pese, gomolj pa so uporabljali
le v zdravstvene namene, danes pa uživamo predvsem sok rdeče pese in gomolj – presen, kuhan,
konzerviran ali vložen v kisu. Prehransko je sveže kuhana rdeča pesa enako dober vir hranilnih
snovi kot presna, pri vlaganju pa se zmanjša vsebnost vseh hranil, tako rudnin kot vitaminov.
Vsestransko uporabna v kuhinji
V kulinariki je rdeča pesa vsestransko uporabna: lahko se uporablja za solate, kot priloga k
mrzlim ploščam, kot topla priloga, začinjena s čebulo, soljo, kisom in žlico rdečega vina k mesnim
jedem. Sok rdeče pese lahko mešamo s sveže stisnjenim sokom pomaranč, jabolk ali limon. Začimbe, ki
jih najpogosteje uporabljamo za rdečo peso, so hren, koriander, ingver, kumina, nageljnove
žbice,limonin sok, koper in peteršilj. Domovina rdeče pese sta Sredozemlje in Azija, danes pa je
največ pridelujejo predvsem v deželah z zmernim podnebjem (Avstrija, Nemčija, Nizozemska,
Francija).
Osupljivi rezultati
Rdeča pesa tudi izjemno povečuje vzdržljivost. Znanstveniki z britanske univerze University
of Exeter so ugotovili, da sok rdeče pese povečuje vzdržljivost kar za 16 odstotkov. Preučevali so
skupino osmih moških, starih od 19 do 38 let, ki so šest dni zaporedoma pili pol litra soka rdeče
pese na dan in morali opraviti trening s sobnim ali pravim kolesom. Kot placebo so uporabili sok
črnega ribeza in ugotovili, da so imeli moški v skupini, ki je pila sok rdeče pese, tudi nižji
pritisk.
''Osupli smo nad rezultati. Prepričan sem, da bodo rezultati pritegnili tako poklicne kot
amaterske športnike,'' je dejal vodja raziskave
Andy Jones. Rdeča pesa je res vsestranska.
1237
ogledov
Osupljiva rdeča pesa
Rdeča pesa ni le zelenjava. Čeprav njen okus mnogim ni pogodu, vsestranski zdravilni učinki utišajo vsakogar.