Magazin > Lepota & telo
146 ogledov

Nova pravila za označevanje živil

oznaka živil Shutterstock
Za živila brez glutena enotna evropska pravila, nova pravila tudi za živila za hujšanje.

"Danes tako potrošniki kot nadzorni organi težko ločijo med živili, namenjenimi splošni uporabi, in živili, namenjenimi posebnim skupinam prebivalstva," ugotavlja Frédérique Ries, poslanka  Evropskega parlamenta.  Evropski parlament predlaga jasnejša pravila glede označevanja in vsebnosti mleka za otroke ter hrane za ljudi s posebnimi zdravstvenimi potrebami.

Enotno glede glutena

Pravila glede vsebnosti glutena v živilih za ljudi s celiakijo (preobčutljivostjo na gluten) naj bi bila v prihodnje enotna v vsej Evropski uniji. Živila, ki jih bodo uživali ljudje s celiakijo, bodo tako lahko imela največ sto miligramov glutena na kilogram in bodo imela oznako "zelo nizka vsebnost glutena". Živila z manj kot 20 miligrami glutena na kilogram pa bodo označena kot "brez glutena".

Brez fotografij dojenčkov

"Zdajšnja zakonodaja ni zadovoljiva. Evropski zakonodajalci morajo proizvajalce zavezati, da v izdelkih, namenjenih novorojenčkom in majhnim otrokom, ne bo pesticidov ali drugih strupenih snovi," zahteva poslanka Riesova. Evropski parlament predlaga, naj se na oznakah in embalažah vseh mlečnih formul za dojenčke v prihodnje prepove prikazovanje dojenčkov ali fotografij, ki bi lahko idealizirale uporabo teh izdelkov.

Evropski poslanci so prav tako zaskrbljeni zaradi vse več "shujševalnih" trditev na embalaži prehranskih izdelkov. Živila za uporabo v nizkokaloričnih dietah naj bi vsebovala od 800 do 1.200 kalorij na dan, za uporabo v zelo nizkokaloričnih dietah pa od 400 do 800 kalorij na dan, predlagajo poslanci.

Človeku s celiakijo ponudite le preverjeno

Ljudje s celiakijo smejo uživati le certificirane in testirane brezglutenske izdelke. Čeprav denimo ajda ne vsebuje glutena, je lahko ajdova moka v mlinu, kjer meljejo tudi pšenico, kontaminirana s pšenično moko. To velja tudi za koruzno moko. Kadar kuhate za nekoga s celiakijo, torej uporabite moke in druge izdelke s prečrtanim žitnim klasom. Za dietno prehrano bolnika, ki ne prenaša glutena, pa lahko brez skrbi uporabite krompir, riž, nepredelano meso, sadje in zelenjavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.