Neposredno od kmeta
Pet družin se je prehranjevalo izključno s svežimi živili lokalnih prebivalcev, drugih pet družin pa je sledilo strokovnim navodilom, kako se bisfenolu A in ftalatom v prehrani čim bolj izogniti. Iz kuhinje so tako umaknili vso hrano in pijačo iz plastenk in pločevink, prav tako hrano, pripravljeno za pogrevanje v mikrovalovni pečici. Kljub spremenjenemu načinu prehranjevanja so po petih dneh pri vseh udeležencih študije v urinu našli strupene kemikalije.
Tudi v začimbah
Visoke ravni ftalatov so raziskovalci našli v mleku, maslu in smetani pa tudi v začimbah, kot sta cimet in koriander.
“Za visoko vsebnost ftalatov so morda krive plastične cevi, po katerih mleko priteče do končne posode, lahko pa so tudi v živalski krmi,” pravi avtorica študije, docentka pediatrije Sheela Sathyanarayana. “Na žalost potrošniki ne morejo vedeti, kateri izdelki ali blagovne znamke vsebujejo ftalate, saj proizvajalci sami ne vedo, ali njihova živila pridejo v stik s to kemikalijo,” dodaja.