Prehranske piramide, ki naj bi se uporabljale kot pomoč pri sestavljanju zdravega in uravnoteženega jedilnika, danes obstajajo v več različicah. Ključno je, da jih znate pravilno interpretirati. "V prehrani so pomembna vsa živila prehranske piramide, tudi tista na vrhu, saj mora biti prehrana raznovrstna," meni strokovnjakinja za prehrano Mojca Koman.
Mojca Koman, strokovnjakinja za prehrano
Piramida, značilna za sredozemsko prehranjevanje, temelji predvsem na izdelkih iz žit (testeninah, kruhu), veliko pa je tudi sadja, zelenjave, stročnic in oreškov. Njena bistvena značilnost je ta, da je prevladujoča maščoba oljčno olje, v vsakodnevni jedilnik pa so vključeni tudi mlečni izdelki. Ribe, perutnina, jajca in sladkarije so na meniju vsak teden, rdeče meso pa le redko. "Hladno stiskana rastlinska olja so vsekakor velik del zdrave prehrane," pravi Komanova.
Harvardska polnozrnata
Vse priljubljenejša postaja tudi harvardska prehranska piramida, za katero je značilno, da poudarja predvsem razliko pri uporabi polnozrnatih in prečiščenih izdelkov iz žit. Polnozrnate na jedilnik uvršča vsak dan (enako zdrave maščobe, sadje in zelenjavo), prečiščene pa dopušča le izjemoma. "Beli kruh nikakor ni enak zdravemu polnozrnatemu, na kar vedno opozarjam starše," se strinja Komanova. Pogosto naj bi jedli tudi izdelke iz soje, oreščke, semena, perutnino in jajca. Na jedilniku so dobrodošli tudi mlečni izdelki z malo maščobe. Rdeče meso, sladkarije, sol in krompir spadajo v isto kategorijo kot živila iz prečiščene bele moke.
Azijska priporoča riž
Vzhodnjaško prehranjevanje na prvo mesto postavlja riž in izdelke iz njega, sicer pa je zelo podobno sredozemskemu. Azijska piramida se od sredozemske razlikuje na primer po tem, da mlečnih izdelkov sploh ne omenja, kar pomeni, da imajo v tem načinu prehranjevanja zanemarljivo vlogo.