... saj se tako nikoli ne boste rešili odvečnih kilogramov, tudi če se ''načeloma'' držite svoje
idealne diete. Uspešen boj s kilogrami torej od vas zahteva prave sestavine v vaši kuhinji.
Znebite se nezdrave, mastne navlake
Odstranite jo iz hladilnika, polic, kabinetov in tudi skrivnih predalov. Pod to navlako
štejte tudi visoko kalorične solatne prelive, poleg teh pa seveda priročni čips, smokije, pice in
raznovrstne sladkarije.
Kuhinjo napolnite z okusnimi začimbami
Začimbe bodo dale vaši hrani poln okus, brez dodatka nepotrebnih kaloričnih priboljškov, kot
so kalorični solatni prelivi, majoneza, salsa, gorčica, kalorična kisla smetana in podobno. Hrano
raje pripravite z izvrstnimi začimbami, ki ne vsebujejo kalorij. Med svojo zbirko uvrstite
baziliko, drobnjak, ingver, papriko, lovor, origano, pehtran, timijan, rožmarin, peteršilj, česen,
čebulo, poper, žajbelj in cimet. Seveda je seznam lahko še daljši – igra z začimbami ponuja
neskončno število možnosti.
Vsak dan pojejte vsaj eno vrsto svežega sadja in zelenjave
Zakaj? Vitamini, minerali, antioksidanti, voda in vlaknine so dovolj dober odgovor. Sveže
sadje in zelenjava vas bosta ohranila zdrave, hkrati pa napolnila z energijo in pripomogla k boljši
prebavi.
Jejte polnozrnata živila
Ta živila vas bodo pustila site dlje kot živila, ki so narejena iz bele moke. V mislih imamo
polnozrnato moko, proso, oves, rjavi riž in polnozrnate testenine.
Ne pretiravajte pri siru
Sir je eno izmed tistih živil, ki ga še posebej radi pojemo preveč. Res je, da je bogat s
kalcijem in beljakovinami, a je tudi zajeten vir kalorij. Privoščite si torej zmerno porcijo sira
na dan: izberi manj mastnega. Okusna in manj kalorična izbira sta brie in kamember.
Poskusite nove beljakovine
Diete so lahko zelo dolgočasne. Zelo znane so beljakovinske diete, ki so uspešne pri izgubi
odvečnih kilogramov. Na hitro zato prilagamo še nekaj idej, kako si lahko popestrite tedenski
jedilnik, da na njem ne bo samo pusti piščanec:
- ponedeljek: popečen tofu z rukolo,
- torek: pust puran,
- sreda: solata s škampi (za preliv izberite olivno olje in balzamični kis),
- četrtek: nemastno goveje stegno,
- petek: pečen piščanec,
- sobota: losos na žaru, ki ga lahko zamenjate z morskim listom ali, še bolje, s tuno,
- nedelja: pečen piščanec v zeleni solati.