Magazin > Lepota & telo
81 ogledov

Lubenica – sveža in zdravilna

Dar vročega poletja. Žurnal24 main
Lubenica je sveža kot izvir gorske reke, sladka kot ljubezen in zdrava kot riba.

Lubenice v Evropi pred 13. stoletjem niso poznali, na staro celino pa naj bi prišla iz Azije. Še danes uspeva v vseh državah s toplejšim podnebjem. V nekaterih azijskih državah iz praženega semenja lubenic izdelujejo moko, ki jo uporabljajo za peko kruha z značilno aromo. Zanimivo bi bilo poskusiti, kajne?

Lubenica sicer spada med melone, doseže težo do 12 kg, njena temnozelena lupina je gladka in čvrsta, zelo vodeno meso pa je rožnato. Okus je izredno osvežujoč in sladek, v vročih dneh pa se zdi naravnost božanski. Lubenica je po okusu in hranljivi vrednosti primerljiva z najboljšimi vrstami sadja.

Lubenica je sestavljena iz približno 90 odstotkov vode, preostali del pa predstavljajo vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. Poleg tega lubenica skriva veliko vitamina A, ki je pomemben za zdravje oči in v boju z virusnimi infekcijami. Večja rezina lubenice zadosti skoraj polovici dnevnih potreb po vitaminu C, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema. Lubenica je tudi vir vitamina B6, ki ga telo rabi za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in dopamin. Vsebuje veliko ikopena, eno ključnih snovi v preventivi proti srčnim boleznim in raku prostate. Koncentracija ikopena je namreč v lubenici višja kot v katerikoil drugi zelenjavi ali sadežu. Lubenica je vir citrulina, aminokisline, pomembne za celjenje ran in delitev celic, nahaja pa se predvsem v belem in zelenem delu lubenične skorje.

Naravna viagra
Lubenico priporočajo proti ledvičnim kamnom, kamnom v sečnem mehurju in zastajanju seča, za nego obraza, proti mozoljem, za blaženje opeklin in pikov žuželk ... Primerna je za osvežitev organizma, saj se sok lubenice porazdeli po celem telesu, vstopa v tkiva in celice in jih učinkovito hladi. Ker vsebuje izredno veliko vode, je njen sok idealna nizkokalorična pijača za žejo. Učinkuje proti slabokrvnosti, vpliva na zniževanje krvnega pritiska ter zmanjšuje možnost možganske kapi. 100 gramov lubenice vsebuje 80 kalorij.

Pa še podatek za moške: lubenica naj bi bila tudi nekakšna naravna viagra. Na inštitutu Texas A & M so namreč odkrili, da citrulin sprošča krvne žile in pospešuje pretok krvi v določene dele telesa ter prispeva k naravnemu dvigovanju libida.

Sveže. ©iStockphoto

 
Hranite jo v foliji
Lubenica ima močno aromo, zato se je lahko zelo hitro navzamejo tudi druga živila v hladilniku. Zaradi tega je najbolje, da narezano lubenico prekrijete s prozorno ali alu-folijo. Razrezane lubenice lahko zavite v folijo hranite v hladilniku največ en teden. Morate pa vedeti, da dlje časa kot lubenica stoji, manj je sladka. Lubenice, ki še niso zrele, pustite dozoreti v hladnem prostoru, vendar nikakor ne v hladilniku!

Lubenico običajno uživamo samostojno, lahko pa je sestavina sadnih solat, sorbetov, sadnih tort, frapejev, ledenih desertov. Lahko ji dodamo rum ali vodko … Krhlji, izrezani v obliki kock ali krogel, pa so zanimiv okras v bovlah in podobno.

Nasvet za nakup
Izberite sorazmerno težke lubenice enakomerne barve in čvrste lupine. Lubenica mora prijetno dišati, pri cvetnem nastavku mora biti mehka na pritisk, in votlo zadoneti, če potrkamo nanjo. Zrele lubenice je treba čim hitreje použiti. Pogosto jih prodajajo že razrezane, v tem primeru se izogibajte lubenicam z brezbarvnim mesom ali belimi semeni, kar je znak, da sadež še ni dozorel.

Vsekakor se boste po zaužitju lubenice dobro počutili, telo vam bo hvaležno, koža bo bolj čista, vi pa odžejani in ohlajeni.
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.