Koliko soli potrebuje telo?
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi odrasel človek dnevno zaužil okoli 6 gramov soli. Raziskave pa so pokazale, da povprečen Britanec zaužije okoli 9 gramov soli, kar je kar polovica več od priporočenega dnevnega vnosa. Uživanje preveč soli lahko pripelje do težav s krvnim pritiskom, poveča možnost za razvoj kapi, je lahko vzrok za pojav bolezni srca, škoduje ledvicam, lahko poveča izločanje kalcija in poslabša osteoporozo.
Sol, skrita nevarnost
Mnogi pozabljajo, da je sol skrita skoraj povsod in da je ne zaužijejo le z dnevnimi obroki, ki jih sami dosolijo - na tak način zaužijemo le petino vse soli. Drugo petino soli zaužijemo z nepredelanimi živili, kot so sadje, zelenjava, meso, ribe, žita in stročnice. Več kot polovico soli, okoli 60 odstotkov, pa dobimo iz tehnološko obdelanih živil, ki vsebujejo sol ali natrijeve spojine - konzervansi, ojačevalci okusa in soda bikarbona.
Uživajte je manj
Čeprav številna živila, kot so kruh in žitni kosmiči, vsebujejo veliko skritih soli, pa teh iz prehrane ne smete popolnoma izločiti. Vnos soli boste najlažje zmanjšali pri pripravi jedi, ki jih med pripravo ali na krožniku solite manj. Izogibajte se tudi že pripravljenim začimbnim mešanicam, mešanicam za omake in juhe, ter slanim prigrizkom. Okuse jedi raje popestrite s svežimi, sušenimi ali zmrznjenimi začimbami.
Previdno pri otrocih
Še posebej previdni bodite pri pripravi jedi za dojenčke in otroke. Ker natrij iz telesa izločajo težje kot odrasli, to lahko povzroči hudo dehidracijo. Dojenčkom in majhnim otrokom hrane ne solite, pri izbiri pripravljene hrane za najmlajše pa bodite pozorni, da ne vsebuje soli in natrijevih spojin.
Nadomestek za sol
Na tržišču se je pojavilo kar nekaj nadomestkov za soli, ki pa vsebujejo pol natrija in pol kalija. Čeprav je to na prvi pogled boljša izbira, pa nadomestki niso primerni za sladkorne in ledvične bolnike.
71
ogledov
Koliko soli potrebujemo?
Strokovnjaki ocenjujejo, da v povprečju dnevno zaužijemo okoli tri grame soli preveč, kar je polovica priporočenega dnevnega vnosa. Kako jo torej uživati manj?