Gledanje filma kar kliče po kokicah in kaj bi bilo hitrejše, kot vzeti vrečko, jo postaviti v mikrovalovno pečico in počakati dve minuti. Vendar pa to ni najbolj zdrava izbira.
Vrečke, v katerih segrejemo kokice, so na notranji strani prevlečene s premazom, ki ob segrevanju oddaja perfluorooktansko kislino. Gre za snov, ki je na seznamu snovi, za katere obstaja velika verjetnost, da povzročajo raka. Povzroča lahko tudi težave s ščitnico in zvišuje holesterol.
Druga kemikalija, ki predstavlja potencialno nevarnost, je diacetil. Snov se nahaja v kokicah z okusom masla, njen vpliv pa najbolj čutijo delavci v tovarnah, kjer proizvajajo omenjene kokice. Pri mnogih delavcih se pojavljajo težave z dihali zaradi vdihavanja hlapov diacetila.
Vsem tem kemikalijam se lahko izognete na precej preprost način. Kupite koruzo, dajte jo v papirnato vrečko, ki jo večkrat zapognete. Vrečko položite v mikrovalovko in jo prižgite. Ko ne boste več slišali pokanja, vrečko vzemite iz mikrovalovke in si postrezite. Kokice bodo brez dvoma slastne.
Zaradi vsega bomo umrli. In potem primerjati izpostavljenost nekoga, ki 2x na mesec poskusi kokice, in nekoga, ki z njimi dela v tovarno.
Doma narejena pokovka je zelo primerna hrana za otroke, športnike in še koga. A, kot rečeno v članku, seveda brez plastike. Sam namesto mikrovalovke uporabljam ustrezni aparatek. Ko sem ga prvič nameraval kupiti, so se mi vsi smejali. A ko… ...prikaži večA ko sem nekajkrat naredil pokovko, je nakupna cena bila že amortizirana... Otroci gotovo ne bodo imeli nič proti. :-)