Najenostavneje maščobe razdelimo v dve skupini: na nasičene in nenasičene. Prve, slabe, so maščobe
živalskega izvora in druge, dobre maščobe, pridobimo iz rastlin in plodov.
Zakaj so nasičene maščobe slabe?
Nasičene maščobe ali maščobe živalskega izbora so ime dobile po svoji nasičeni kemijski
sestavi. Za naš organizem so škodljive, ker jih naše telo v presnovnem procesu ne razgradi, tako da
se nabirajo v kritičnih delih našega telesa in okoli notranjih telesnih organov. Uživanje nasičenih
maščob zato zvišuje možnosti za pojav kardiovaskularnih obolenj – bolezni srca in ožilja.
So živalske maščobe lahko tudi dobre?
Seveda, nikar ne pozabite, da niso vse živalske maščobe zdravju škodljive. Prav nasprotno,
modre ribe imajo visoko vsebnost lipidov in polinenasičenih maščobnih kislin, med katerimi
prevladujejo omega-3-maščobne kisline. Vsebnost polinenasičenih maščobnih kislin pa vsebuje tudi
pusto svinjsko meso.
Zakaj so nenasičene maščobe boljše?
Zato, ker zaradi svoje sestave znižujejo raven holesterola, čistijo krvne žile, v jetrih pa
se predelajo v žolč in se nato izločijo iz telesa. Na ta način igrajo maščobe rastlinskega izvora
veliko vlogo pri preprečevanju pojava kardiovaskularnih obolenj. Zato za pripravo jedi namesto
masti izberite rastlinska olja, solato pa namesto s prelivom začinite z olivnim oljem.
Izognite se jim
Živilom, ki vsebujejo škodljive maščobe, se raje izognite ali pa jih uživajte v manjših
količinah. In kje se te najpogosteje skrivajo? V mastnem in mletem mesu, cvrtju, margarini,
majonezi, pudingih, kremah in smetani.
704
ogledov
Katere so dobre in katere slabe maščobe?
Ste pozabili, kakšna je razlika med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami? Vas zanima, katere so tiste dobre in katerim se je bolje izogniti? Kratka obnova znanja morda ne bo odveč.