Magazin > Lepota & telo
585 ogledov

Kaj skrivajo sojini polpeti?

polpeti Shutterstock
Zelenjavni in sojini polpeti. Če bi radi jedli zdravo, jih raje naredite sami doma.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je te dni opravila test sojinih in zelenjavnih polpetov, pri katerem je preverjala količino soje in zelenjave v teh izdelkih ter ocenjevala njihovo kakovost. Rezultati so presenetljivi, saj je bilo v nekaterih izdelkih sestavine, navedene v imenu, zelo malo. Našli so tudi sojine polpete, v katerih je bilo soje le devet odstotkov.

Ne verjemite imenu izdelka

“Čeprav bi pričakovali, da je v izdelku, ki ima v imenu besedi 'sojin' ali 'zelenjavni', več teh sestavin in manj drugih (razne moke, kosmičev in drobtin), pa pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil ne določa, kako velik mora biti delež te sestavine v izdelku,” poudarja Tanja Pajk Žontar z ZPS. Edini način, da preverite, kaj izdelek res vsebuje, je, da podrobno preberete drobni tisk na embalaži. Po navedbah ZPS so sojini polpeti glede na podatke z embalaže vsebovali od devet do 38 odstotkov soje. Pri zelenjavnih polpetih so bili na embalaži navedeni deleži zelenjave od 21 do 58 odstotkov, vendar pa je bil v zadnjem primeru pri zelenjavi naveden tudi krompir, ki ga uvrščamo med poljščine.

Na ZPS ob tem izpostavljajo tudi čezmerno in po njihovem mnenju nepotrebno rabo aditivov ter priporočajo, da si takšne polpete raje naredite sami doma.

Komentarjev 1
  • Pepe007 18:04 19.maj 2013.

    Zelenjava pa ni poljščina?