Magazin > Lepota & telo
177 ogledov

Hrana, ki vas bo pogrela v mrzlih dneh

enolončnica Shutterstock
Čeprav so zadnji dnevi bolj jesenski kot zimski, vseeno poskrbite za to, da boste toplo oblečeni. Proti mrazu se lahko zaščitite tudi tako, da uživate sezonsko hrano.

Če boste jedli sezonsko, vas bo manj zeblo. V mrzlih dneh vas bo najbolj pogrela enolončnica, ne zanemarite mesa in žit, ljubitelji čaja pa tega izberite previdno – vsak vas namreč ne bo pogrel.

Prednost dajte živilom, ki grejejo. Načeloma velja, da najbolj grejejo živila z visoko vsebnostjo beljakovin, predvsem rdeče meso, ki pa ga je kljub temu treba uživati zmerno. Za zajtrk pripravite jajčno omleto z začimbami, jedilnik popestrite z žiti, kot so riž, ajda in proso. Pri zelenjavi dajte prednost zelju, repi, redkvam, rdeči pesi, rdeči leči, čebuli in česnu, klasičenemu in brstičnemu ohrovtu ter brokoliju. Izogibajte se zelenjavi, ki vsebuje veliko vode, jedi pa popestrite z začimbami – pekoča paprika vas bo pogrela, prav tako peteršilj, bazilika, sol …

Malica, ki pogreje

Za prigrizek si lahko privoščite pest oreškov, ki imajo prav tako močan grelni učinek, namesto svežega sadja pa pozimi raje zobajte suhega. Sveže sadje ima močan hladilni učinek, še posebno tropsko sadje, ki prevladuje na trgovskih policah.

Pravi čaj

Čeprav morda mislite nasprotno, vas čaji ne bodo pogreli, vsaj za dolgo ne. Med vsemi naj bi imel dolgotrajni grelni učinek puerh. Zeliščnim čajem pa za grelni učinek dodajte malo strtega janeža, kumine ali ingverja, dobra izbira je tudi žlica medu.

Uporabljajte pečico

Prednost dajte pripravi hrane v pečici. Da se hrana ne bi izsušila, vanjo položite tudi ognjevarno posodo z vodo. Za vsakodnevna zimska kosila pripravite joto, enolončnice, juho z lečo … Skuhajte jih v večjem loncu in ostanek shranite za naslednji dan. Zimske juhe bodo še okusnejše, če boste zelenjavo prej popražili na sezamovem ali oljčnem olju. Juham lahko dodate tudi ovsene kosmiče, riž ali ajdovo kašo in uporabite začimbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.