Magazin > Lepota & telo
111 ogledov

Deset pravil zdravega prehranjevanja

vegetarijanec, dieta, zelenjava Profimedias
Bi radi živeli in se prehranjevali bolj zdravo, a ne veste kako začeti?

Nekateri so že pozabili na novoletne zaobljube, a za nov začetek ni nikoli prepozno. Če ste si zadali, da boste svoje telo letos razvajali z bolj zdravim načinom življenja in prehranjevanja, imamo za vas nekaj namigov. Kot boste videli, ni zapleteno …

1. Sadni jogurt si naredite sami. Ne kupujte sadnih jogurtov, saj so polni dodanega sladkorja, sadja pa vsebujejo bolj malo. Kupite navadni jogurt in mu dodajte nekaj koščkov sadja. Videli boste, da je domači sadni jogurt mnogo boljši, pa še bolj zdrav.

2. Maslo nadomestite z avokadom, ki vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, bogat pa je tudi z vitaminom E. Odličen je v kombinaciji s sirom, zelenjavo, a tudi marmelado. Poskusite!

3. Ne večerjajte ob prepozni uri. Slabo boste spali, če boste k počitku legli s polnim želodcem. Da vas ne bi pekla zgaga, zadnji obrok zaužijte najpozneje tri ure pred spancem. Večerja naj bo lahka, zato se izogibajte ogljikovim hidratom.

4. Določenega sadja in zelenjave ni treba olupiti. Živila dobro operite in jih pojejte skupaj z olupki, saj vsebujejo veliko vitaminov.

5. Ne zavrzite vode, v kateri ste kuhali zelenjavo. Tudi ta je namreč zdrava. Iz nje lahko naredite juho.

6. Laneno olje odpravlja vnetja in ščiti srce. Uživajte ga dnevno.

7. Na dan spijte vsaj 1,5 litra vode.

8. Ne pozabite na oreščke. So bogat vir vitaminov B in E, vsebujejo pa tudi zdrave maščobe.

9. Pozabite na pijače z mehurčki! Vsebujejo preveč sladkorja.

10. Vsak dan pojejte jabolko in telo boste napolnili z minerali in vitamini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.