Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Boste doživeli 90 let?

Zdrava hrana, dolgo življenje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nekateri imajo odlične možnosti, da bodo doživeli devetdeset let. Seveda pa je treba malce popaziti na svoje zdravje.

Če pri petdesetih letih pozitivno odgovorite na sedem vprašanj, ki so jih opredelili ameriški strokovnjaki za zdravje srca, imate odlične možnosti, da še naslednjih štirideset let preživite brez srčnega infarkta in možganske kapi. Poznate sedem skrivnosti dolgega življenja? Izogibajte se cigaretam. Vzdržujte vitko linijo. Rekreirajte se. Jejte zdravo in pazite na krvni pritisk, holesterol in sladkor v krvi.

Raziskave so pokazele, da večina petdesetletnikov, ki pazi na sedem omenjenih stvari, živi še štirideset let brez možganskih in srčnih kapi, najpogostejših ubijalcev sodobnega človeka, je povedal dr. Clyde Yancy, predsednik Ameriškega združenja za srce.

''Teh sedem dejavnikov – če ste jih zmožni držati v idealnih mejah in nadzirati – na koncu postane vir dolgega življenja za vaše srce. Živite dlje, bolj zdravo, imate boljšo kakovost življenja v starejših letih, potrebujete manj zdravil in manj zdravstvene oskrbe,'' je dejal dr. Donald M. Lloyd-Jones, eden vodilnih ameriških kardiologov. Tisti z idealnim kardiovaskularnim zdravjem lahko odgovorijo pritrdilno na naslednjih sedem vprašanj:

  • Nikoli niste kadili ali pa ste prenehali pred več kot letom dni?
  • Vaš indeks telesne mase je manjši od 25?
  • Vsak teden zmerno telovadite vsaj 150 minut ali bolj intenzivno 75 minut?
  • Se držite vsaj štirih nutricionističnih priporočil: štriri do pet skodelic sadja in zelenjave dnevno, vsaj dva ribja obroka tedensko, pitje zanemarljivih količin zaslajenih sokov, vsakodnevno uživanje z vlakninami bogate hrane, uživanje manj kot 1500 miliramov soli dnevno?
  • Holesterol je nižji od predpisane meje?
  • Krvni pritisk je v mejah 120/80?
  • Glukoza v krvi je manjša od 100?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.