Pazite pri omakah. Večina najbolj prodajanih omak in pomak za meso je nezdravo polna soli in sladkorja (velja tudi za kečap), zato se jim raje izognite ter omake/pomake zmešajte sami. Osnova so lahko paradižnik, feferoni, čebula, česen ...
Preskočite majonezo. O doma narejeni majonezi poleti niti ne razmišljajte, saj so v njej surovi rumenjaki. Če se majonezi res ne morete odpovedati, uporabite kupljeno. Še bolj zdravo pa se odrežeta grški ali kar običajni jogurt – nujni dodatki so zagotovo sveža zelišča.
Marinirajte. Najpreprostejši način, da meso še izboljšate, je mariniranje čez noč. Meso zvečer prelijte z najljubšo doma zmešano marinado (kupljene so tako kot omake običajno zelo slane in zelo sladke) in postavite v hladilnik.
Čim manj obdelanega mesa. Preskočite tudi hrenovke in klobase, saj v njih mrgoli soli, maščob in kalorij ter velikokrat tudi ojačevalcev. Raje pri zanesljivem mesarju poiščite mešanico za čevapčiče in pleskavice ali kupite sveže mleto meso in ga začinite sami. Za pečenje na žaru so odlične tudi ribe, ki poln okus razvijejo, ne da bi jih mazali ali polivali z maščobo.
Odstranite vidno maščobo. Tako bo mesna pojedina manj mastna (poslušajte nutricioniste, ki opozarjajo na zmernost pri uživanju živalskih maščob) in s tem seveda manj kalorična. Za bolj okusno meso se raje zanesite na dobre marinade, omake in pomake.