Vodnik za potrošnike o pesticidih v pridelavi sadja in zelenjave so pri EGW izdali na podlagi raziskav ameriškega Oddelka za agrikulturo (USDA) in Administracije za hrano in zdravila (FDA). Sadje in zelenjava sta razvrščena glede na uporabljene pesticide pri predelavi in glede na to, koliko jih vsebujejo določena živila, pripravljena na uživanje.
Najbolj umazana so jabolka
Tudi letos so se, tako kot lani, na prvo mesto uvrstila jabolka, ki kljub temu, da jih pred uporabo dobro operemo in celo olupimo, še vedno vsebujejo največ pesticidov. Na drugem mestu je pristala zelena, jagode pa so se z lanskega tretjega mesta prestavile dve mesti nižje. Teste ostankov pesticidov so delali na sadju in zelenjavi, pripravljenih za uživanje, se pravi na opranih in po potrebi olupljenih živilih.
Pri EGW potrošnikom svetujejo, da se pri nakupu živil odločijo za sadje in zelenjavo iz biološke pridelave, poleg seznama najbolj umazanih pa so naredili tudi spisek 15 bolj čistih živil, ki vam ga bomo predstavili prihodnji teden.
Ah, dobro da jem samo meso. Pa domačo (z vrta) sadje in zelenjavo.
...samo take bedarije poslušte, pa bote daleč prišli...