Ženskam v obdobju menopavze strokovnjaki priporočajo uživanje suhega sadja, raziskovalci iz Floride pa dokazujejo, da so najboljša izbira suhe slive. Ohranjale naj bi gostoto in čvrstost kosti ter tako zmanjševale možnosti osteoporoze. Dovolj naj bi bilo deset suhih sliv na dan, pravijo raziskovalci.
"Raziskoval sem že veliko suhega in svežega sadja, vključno s figami, dateljni, jagodami in rozinami, a dosedanje raziskave so pokazale, da so suhe slive najboljša izbira, ko govorimo o zdravju in gostoti kosti," rezultate raziskave komentira profesor Bahram H. Arjmandi.
Suhe bolj zdrave kot sveže
Suhe slive vsebujejo skoraj še enkrat več zdravju pomembnih snovi kot sveže. Vitamina A v suhih slivah najdemo skoraj dvakrat več, vitamina K skoraj desetkrat več, betakarotena skoraj petkrat več, luteina šestkrat več, vitamina C pa suhe in sveže slive vsebujejo približno enako.
Vseeno pa s suhimi slivami nikar ne pretiravajte. Čeprav poskrbijo za dobro prebavo, pa lahko, če jih pojeste preveč, povzročijo napihnjenost, vetrove, želodčne krče in drisko.