Zdaj je pravi čas za krompirjevo juho z gobami. Naj pogreje tudi vas.
Sestavine:
- 200 g jurčkov
- 600 g krompirja
- 6 korenčkov
- 5 strokov česna (ali polovica čebule)
- 1 liter jušne osnove (ali vode)
- 2 žlici moke
- majaron
- lovorov list
- sol
- poper
- kis
- kisla smetana
Priprava:
- Za krompirjevo juho z gobami najprej očistimo gobe in jih narežemo na lističe. Česen (ali čebulo) in pol peteršilja sesekljamo.
- Na vroče olje damo česen (ali čebulo) in peteršilj. Ko zadiši, dodamo gobe in počasi pražimo od 10 do 15 minut. Nato malo pomokamo, hitro pomešamo in zalijemo z jušno osnovo.
- Dodamo še na kocke narezan krompir in korenje ter lovorov list. Po okusu solimo in popramo ter kuhamo. Ko je krompir mehak, začinimo še s preostalo polovico peteršilja in majaronom. Okisamo po okusu. (S paličnim mešalnikom lahko del juhe zmiksamo.)
- Krompirjevo juho z gobami postrežemo v ogretih krožnikih in dodamo žlico kisle smetane.
Nasvet:
- K gobovi juhi se prilega okusen kos domačega kruha ali ajdovi žganci.
- Namesto svežih gob lahko uporabimo tudi zamrznjene ali posušene (posušenih v tem primeru uporabimo manj).